{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na autoportretu Van Gogha je zapravo njegov brat

S
23.6.2011. u 08:52
0
2
Na autoportretu Van Gogha je zapravo njegov brat
0
Na autoportretu Van Gogha je zapravo njegov brat
Slika Vincenta van Gogha za koju se uvijek vjerovalo da je autoportret je zapravo portret njegovog brata, utvrdili su stručnjaci.
Umjetnička slika koja se nalazi u muzeju Van Gogha u Amsterdamu je vjerovatno jedina poznata slika umjetnikovog brata Thea.

"Ljudi su često mislili i komentarisali da je smiješno to što nema portreta Thea s obzirom da su slikar i njegov brat bili veoma bliski", rekla je glasnogovornica muzeja u Amsterdamu Linda Snoek.

Stručnjaci smatraju da je slika najvjerovatnije nastala 1887. godine kada su braća zajedno živjela u Parizu.

Kustos Louis van Tilborgh iz Muzeja Van Gogh je otkrio da se na slici zapravo nalazi brat slavnog slikara kada je uporedio ovu i jednu drugu sliku autoportreta, piše BBC.

Iako su braća fizički bila veoma slična, kustos je otkrio kako ipak ima razlike između slavnog slikara i njegovog brata, uključujući razliku u obliku uha i boju njihove brade.

Autoportret Van Gogha koji ga prikazuje nakon što je sebi odrezao uho je nastao kasnije. Slika je pohranjena, ali se prikazuje u holandskom muzeju u sklopu izložbe o vremenu koje je slikar proveo u Antwerpenu i Parisu tokom razdoblja 1885.-1888.

Vincent van Gogh je pucao sam u sebe 1890. godine, a umro je ubrzo nakon toga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: