Na slavnoj slici je Theo
0

Na autoportretu Van Gogha je zapravo njegov brat

Sarajevo-x.com
Slika Vincenta van Gogha za koju se uvijek vjerovalo da je autoportret je zapravo portret njegovog brata, utvrdili su stručnjaci.

Umjetnička slika koja se nalazi u muzeju Van Gogha u Amsterdamu je vjerovatno jedina poznata slika umjetnikovog brata Thea.

"Ljudi su često mislili i komentarisali da je smiješno to što nema portreta Thea s obzirom da su slikar i njegov brat bili veoma bliski", rekla je glasnogovornica muzeja u Amsterdamu Linda Snoek.

Stručnjaci smatraju da je slika najvjerovatnije nastala 1887. godine kada su braća zajedno živjela u Parizu.

Kustos Louis van Tilborgh iz Muzeja Van Gogh je otkrio da se na slici zapravo nalazi brat slavnog slikara kada je uporedio ovu i jednu drugu sliku autoportreta, piše BBC.

Iako su braća fizički bila veoma slična, kustos je otkrio kako ipak ima razlike između slavnog slikara i njegovog brata, uključujući razliku u obliku uha i boju njihove brade.

Autoportret Van Gogha koji ga prikazuje nakon što je sebi odrezao uho je nastao kasnije. Slika je pohranjena, ali se prikazuje u holandskom muzeju u sklopu izložbe o vremenu koje je slikar proveo u Antwerpenu i Parisu tokom razdoblja 1885.-1888.

Vincent van Gogh je pucao sam u sebe 1890. godine, a umro je ubrzo nakon toga.