Djelo iz 1928. godine
52

Na aukciji slika "Odlazak na utakmicu", očekivana cijena četiri miliona dolara

B. R.
Slika "Odlazak na utakmicu" (Foto: Sotheby's)
Slika "Odlazak na utakmicu" (Foto: Sotheby's)
U junu ove godine na aukcijskoj prodaji će biti slika "Odlazak na utakmicu" (Going to the Match) čiji je autor Britanac Laurence Stephen Lowry. U aukcijskoj kući Sotheby's očekuju da će biti prodata za četiri miliona dolara.

Objavili su da je ova umjetnina među prvima, ako ne i prva Lowryjeva umjetnina kojom je tematizirao jedan sportski događaj. Spada među njegove najprepoznatljivije slike, a ovu je naslikao koristeći njemu svojstven stil po kojem je postao poznat.

Prije deset godina njegova slika "Fudbalska utakmica" (The Football Match) iz 1949. je prodata za devet miliona dolara, dok je njegovu umjetninu "Fudbalski teren" (Football Ground) iz 1953. kupilo britansko Udruženje profesionalnih fudbalera 1999. godine za 2,9 miliona dolara.

"Odlazak na utakmicu" je jedna od malobrojnih Lowryjevih slika koja se odnosi na ragbi, a ovaj sport je vrlo popularan na sjeveru Engleske. U augustu 1895. su 22 kluba osnovali Sjevernu ragbi ligu čime su omogućili igračima iz radničke klase da zarade nešto novca dok bi izostali sa radnog mjesta igrajući ragbi.

Iz Sotheby'sa su ukazali da naslikane crvena zastava i crvene marame prikazuju klub Salford Red Devils, a koji je iz mančesterskog mjesta u kojem je živio i Lowry.

Ova slika je izložena samo jednom i to 1966. godine, a od 1972. pripada jednoj porodičnoj kolekciji. Prije aukcijske prodaje zakazane za 29. juni, bit će izložena u New Yorku, Edinburghu i Dublinu.

Kritičar slikarskih djela Edwin Mullins je naglasio da na slici ljudi nisu isti, te da se samo tako doima. Istakao je da se detaljinim opažanjem može uočiti da su različiti.

Lowry je ovo djelo naslikao 1928. godine kada je kao 41-godišnjak završio umjetničku školu. Zamjenica predsjednika Sotheby'sa u Velikoj Britaniji i Irskoj Frances Christie je napomenula da su mu pažnju zaokupljale sportske teme, prije svega sportska publika.

To što je naslikao navijače nagnute u lijevu stranu, Christie tumači kao prikaz toga da ih sve privlači ragbi. Kako je kazala, osjećaj energije, uzbuđenja i iščekivanja prije utakmice je opipljiv i osjetit će ga svaki zaljubljenik u sport bez obzira što je slika nastala prije više od 90 godina.

Lowry je preminuo 1976. u 88. godini, prenosi CNN.