Art@CMS
0

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu otvorena izložba koja spaja umjetnost i nauku

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu sinoć je otvorena izložba "Art@CMS" koja spaja umjetnost i nauku.

Izložbu su organizirali Društvo za promociju prirodnih nauka "Nauka i svijet" u partnerstvu sa CERN-om (Evropska organizacija za nuklearno istraživanje), a uz podršku Francuske ambasade u BiH.

Ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju izložbe koja ima za cilj da promovira nauku.

On je, obraćajući se prisutnima, kazao da će uskoro jedan francuski univerzitet započeti saradnju sa Prirodno-matematičkim fakultetom s jedne i Akademijom primijenjenih umjetnosti sa druge strane radi pomoći u obnovi kulturnih dobara bosanske baštine.

"Drago mi je što sam ovdje uz stare partnere, članove CERN-a, koji dolaze od 2009. godine i prave školu fizike, što je neka vrsta mastera iz fizike za studente. Sretni smo i zato što ovom izložbom započinjemo partnerstvo sa mladom institucijom, Društvom za promociju prirodnih nauka „Nauka i svijet“. Zajedno sa njom i sa CERN-om dijelimo ubjeđenje da kritička misao koju nauka i naučna metoda razvijaju jeste stvar svih nas kao građana demokratskih zemalja, članica EU ili onih koje žele krenuti tim putem", kazao je ambasador Rousson.

Predstavnica Ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čamur-Veselinović je izjavila novinarima da ova izložba ima veliki značaj u cilju promocije CERN-a u našoj zemlji, ali uopšte i popularizaciji nauke, istraživanja i približavanja svim građanima naše zemlje.

Navela je da su danas imali sastanak sa delegacijom CERN-a na kojem je razgovarano o budućem unapređenju saradnje Ministarstva civilnih poslova BiH i CERN-a.