Kultura
7

Na 13. Festivalu bh. drame osam predstava u takmičarskom programu

Klix.ba
U Zenici će od 8. do 19. maja biti održan 13. Festival bosanskohercegovačke drame Zenica-Sarajevo 2014. koja ove godine opravdava svoj međunarodni karakter učešćem predstave iz Srbije.

Pored osam predstava u takmičarskom programu pred festivalskom publikom će biti izvedene još četiri predstave u "off" teaterskom programu. Selekciju ovogodišnjeg festivala vršio je Nedžad Fejzić koji je kazao da je ovogodišnja produkcija bila na razini koja može zadovoljiti potrebe festivala.

"Ovogodišnja produkcija je bila na razini koja može da zadovolji potrebe festivala kojeg će karakterizirati različitost poetika i eksplicitan, ali negdje i rafiniran, kritički angažman, a to je više nego dovoljno za jednu dramsku produkciju", kazao je Fejzić.

Na ovogodišnjem festivalu u takmičarskom programu će se naći: "Tajna džema od malina", "Mousefuckers", "Bizarno", "Koncert ptica", "Priča sa istočne strane", "Skupština", "Na rubu svemira" i "S planine i ispod planine".

Za razliku od dosadašnjih festivalskih izdanja ovogodišnje će biti održano pored zeničke i na dvije sarajevske pozorišne scene gdje će biti izvedene dvije iz takmičarskog i jedna predstava iz "off" programa.

Zenička publika će imati priliku gledati predstave na Velikoj i Maloj sceni BNP-a, dok će ljubitelji teatarske umjetnosti iz Sarajeva dio programa moći pratiti na scenama Sarajevskog ratnog teatra i Narodnog pozorišta u Sarajevu.

U pratećim programima posjetitelji će imati priliku posjetiti brojne promocije, izložbe, moći će prisustvovati razgovorima i okruglim stolovima kao i radionicama sa djecom predškolskog uzrasta.