Kultura
52

Muzika spojila najbolje muzičare iz bivše Jugoslavije

SRNA
Na Trgu Travunije u Starom Gradu u Trebinju nasupio je simfonijski ansambl "Orkestar bez granica" (No Borders Orchestra), koji okuplja najbolje muzičare sa prostora nekadašnje Jugoslavije.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Veliki broj Trebinjaca i turista uživali su sinoć u koncertu klasične muzike i prvi put u ovom gradu imali priliku da prisustvuju nastupu simfonijskog ansambla.

Osnivač i šef, dirigent Premil Petrović rekao je da je nastup u Trebinju posebno iskustvo, ali da su i ambijent, kao i publika koja ih je zdušno podržavala, doprinijeli da koncert bude još kvalitetniji.

"Imamo ideju da napravimo prvi regionalni profesionalni simfonijski orkestar, što možemo samo zajedno i mnogo bolje nego pojedinačno", rekao je Petrović.

On je istakao da u Trebinju borave već sedam dana, da su već imali uspješne nastupe u Kotoru i Herceg Novom, te da je sljedeći koncert u Ljubljani, gdje će će snimati i prvi CD.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Mislim da su naši nastupi jako uzbudljivi. Ne želimo nikave granice, već da se približimo ljudima, da na trgovima i u malim sredinama vrhunsku muziku sviraju najbolji muzičari sa prostora bivše Jugoslavije i imaju direktan kontakt sa publikom", istakao je Petrović.

On je naglasio da ga mnogo raduje što su, upravo, oni prvi simfonijski orkestar koji je svirao u Trebinju.

Orkestar, kaže Petrović, u zavisnosti od programa broji od 48 do 60 muzičara. Sinoć ih je nastupilo pedesetak.

Nakon koncerta upriličeno je druženje sa publikom kojoj je data mogućnost da od ovih vrhunskim muzičarima saznaju sve o njihovom radu i planovima.

Ljetna turneja orkestra sufinansira se sredstvima Programa kulture 2013. Evropske unije.