Dom mladih Tuzla
0

Muzika, poezija, fotografije...

Sarajevo-x.com
U renoviranom prostoru Domu mladih u Tuzli, u organizaciji 'Ljeta u Tuzli' održano je Veče poezije i unplugged svirka Jasmina Mujanovića Maga sa članovima benda Alarm, te izložba fotografija Branislava Lukića Luke.

U punoj sali, nakon uvoda i kratkog predstavljanja umjetnika, Maja Hodžić, uposlenica Doma mladih, najavila je Jasminovu i Lukinu poeziju koju je između pjesama čitao Emil Galušić, advokat iz Tuzle.

Publika je na početku bila zatečena mirnim, nenapadnim i prije svega neobičnim nastupom, da bi, kako je Večer odmicala, publika velikim aplauzima i pozitivnim komentarima reagovala na pjesme i poeziju. Posljednja pjesma 'Pakleni kontrast' iz Jasminovog poetskog opusa i Lukina poema 'Jadikovka Arifa Hodžića iz Gornjih Dubrava' je podigla gledaoce na noge uz gromoglasan aplauz i ovacije.

Na ovoj izložbi su se mogle vidjeti fotografije različitih kategorija, a njima je autor ovaj put prikazao manipulaciju ljudi kroz moderne medije, zatim svojim oštrim fotografskim okom izdvojio iz zaborava nekoliko fotografija koje, svaka za sebe, pričaju po jednu ljudsku sudbinu, a krug je zatvorio neobičnim fotografijama prirode. Interesantno je bilo da je svaka fotografija praćena ispisanim stihovima iz njegovih knjiga poezije.

Ovoj večeri je prisustovao i Jasmin Imamović, načelnik općine Tuzla, kao i drugi ugledni građani s područja Tuzlanskog kantona.

Mujanović i Lukić imat će zajednički nastup i u Evropskom kulturnom centru u Doboju, a, kako ističu, nakon toga slijede zajednička gostovanja u Srbiji i Hrvatskoj gdje će u Šibeniku, Splitu i Zadru sa još dva hrvatska umjetnika predstaviti svoju poeziju, slike i fotografije.

Petočlani žiri društva pjesnika ''Antun Ivanošić'' iz Osijeka je između radova 142 autora iz regiona, odabrao pjesmu 'Da je Nietzsche živ' bosanskohercegovačkog kantautora, pjesnika i gitariste Jasmina Mujanovića Maga, koji će uz još dvojicu kolega iz Srbije i BiH, predstaviti svoju poeziju na Drugim susretima pjesnika Osijek 2008. Manifestacija će se održati u Kazalištu Branka Mihaljevića.