Kultura
3

Muzičko-poetska saradnja Gorana Simića i Nigela Osbornea

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Saradnja bosanskohercegovačkog pjesnika Gorana Simića i kompozitora, humanitarca i prijatelja Bosne i Hercegovine Nigela Osbornea rezultirala je muzičko-poetskim ostvarenjima u ratnim i poratnim godinama.

Na pres-konferenciji večeras u Sarajevu predstavljen je dio tog opusa.

Umjetnička saradnja Simića i Osbornea počela je po upoznavanju u ratnom Sarajevu, gdje je Osborne došao u zimu 1994. godine, kad su, prisjeća se Simić, svi sanjali o tome kako izaći iz ratnog pakla.

U ratnim neuslovima nastajala je opera "Evropa“, izvedena 1995. godine.

Druga, sevdah-opera, nastala je iz želje, kažu obojica, da se iz Bosne i Hercegovine, iz koje su dugo u svijet odlazile slike ratnog užasa, "izveze" nešto lijepo i plemenito kao što je njena tradicionalna pjesma. Opera je izvođena dosta dugo i bila prihvaćena na Zapadu a i danas je "vitalna", ističe Simić.

Nigel Osborne je u saradnji sa Simićem napisao tu operu 2007. godine. Svjetska premijera bila je u junu te godine u Narodnom pozorištu u Mostaru. Uslijedilo je još nekoliko izvođenja u BiH, u Londonu i Škotskoj.

Nigele Osborne je u međuvremenu uradio dva albuma kompozicija na Simićeve stihove objavljene na engleskom izdanju.

Trenutno je muzički zaokupljen radom na operi čija je inspiracija teška stvarnost izbjeglica.

"Kako čovječnost može dopustiti da djeca i odrasli, u bijegu od sukoba, umiru u moru", pita se taj humanitarac.

Simić dodaje da njih dvojica pokušavaju umjetnošću kazati da se treba vratiti ljudskosti i humanizmu.

Nigel Osborne, profesor na škotskom univerzitetu u Edinburghu, naglašava značaj kulturnih aktivnosti, posebno muzike, za djecu i mlade, a Simić dodaje posvećenost njegovog saradnika i borca za ljudska prava programima "muzičke terapije" za djecu što su preživljavala ratne traume.