Počinje u 18 sati
182

Muzičke škole iz Omiša i Sarajeva zakazale zajednički koncert

L. K.
Učenici JU Osnovna muzička i baletska škola "Novo Sarajevo" i Osnovne glazbene škole "Lovro pl. Matačić" iz Omiša organizovat će zajednički koncert u Sarajevu 14. decembra u Međunarodnom centru za djecu i omladinu "Novo Sarajevo“ sa početkom u 18 sati.

Sarajevskoj publici će se predstaviti 70 mladih muzičara. Ove dvije škole pokrenule su projekat gostovanja mladih muzičara u nastojanju da im se pruži više prostora za muziciranje u orkestru.

Učenici iz Omiša boravit će u Sarajevu od 12. do 15. decembra, a njihove sarajevske kolege organizovat će im obilazak grada i znamenitosti u Sarajevu, te zajednička druženja.

Učenici OMBŠ "Novo Sarajevo" boravili su u posjeti Omišu u maju ove godine, te je ovo već treća uzvratna posjeta muzičara iz Hrvatske našem gradu.

"Zbog uspostavljenog prijateljstva, te zajedničkog rada i nastavka saradnje, naša škola već treću godinu zaredom organizira ovaj prekrasan koncert simfonijske muzike. Zajedničkim muziciranjem provest ćemo vas kroz partiture poznatih svjetskih kompozitora. Na repertoaru će se naći djela Mozarta, Brahmsa, Straussa, Bizeta, Tchaikovskog...", kazali su iz JU osnovna muzička i baletska škola "Novo Sarajevo".

Gosti iz Omiša će prilikom posjete Sarajevu biti smješteni na olimpijskoj planini Bjelašnici. Značaj ovog projekta je interdisciplinaran, doživljaj zajedničkog stvaranja unutar ansambla i izražavanja kroz zajedničko muziciranje u orkestru se pokazao kao primjer gdje je međusobno takmičenje zamijenjeno zajedničkim naporom, te samim tim predstavlja zajednicu sa isključivim ciljem slaganja.

Sarajevski dio ovog velikog orkestra je pripremala prof. Irma Kalić, a završnim pripremama i koncertom će dirigovati Alma Karić.