Kultura
45

Muzička učionica SCMF za sve koji vole muziku

Klix.ba
U saradnji sa Manhattan String Quartetom, Muzička akademija Sarajevo koncipirala je Sarajevo Chamber Music Festival kao osmodnevnu muzičku učionicu koja će imati posebne obrazovne programe za publiku i mlade muzičare iz regiona.

Isprepletenost koncertnih i obrazovnih sadržaja, kojima je ove godine u fokusu lik i djelo Ludwiga van Beethovena, imaju za cilj pokazati šta znači ostvarenje sinteze izvođačkog i slušalačkog doživljaja kamerne muzike, najsofisticiranijeg žanra umjetničke muzike čiji je cilj muzička komunikacija solista u ansamblima u formiranju idealne interpretacije djela. Festival, koji se ove godine ostvaruje uz pomoć Norveške ambasade u BiH i partnera, poslužit će kao svojevrsna muzička učionica kroz programe koji upoznaju publiku sa najznačajnijim ostvarenjima kamerne muzike i uvode ih u svijet slušalačke raskoši djela jednog od najvećih kompozitora u historiji umjetničke muzike - Ludwiga van Beethovena.

Po prvi put ove godine, Akademija uvodi i ciklus kratkih predavanja - Uvod u koncertni program. Svaku koncertnu večer, prije koncerta u 19:30 sati u terminu od 19 do 19:20, profesori Akademije će u Domu armije zainteresiranoj publici ponuditi vodič za slušanje djela koja slijede, kako bi im ponudili ključ da dešifrovanje kompozitorske namjere i njenog razumijevanja u kontekstu današnjih razmišljanja o muzici.

Svi koncertni umjetnici SCMF 2014, a tu su pored rezidentnog Manhattan String Quarteta, i istaknuti američki i bosanskohercegovački koncertni umjetnici, pijanist Christopher Taylor (SAD), violinistica Deborah Wong (SAD), violinistica Violeta Smailović Huart (BiH) i čelistica Belma Alić (BiH), nastupit će ovdje i kao pedagozi, uz zadatak da mlade koncertne muzičare edukuju i upute ih u tajne vrhunskog muziciranja. Osmodnevni program majstorskih radionica za 50 studenata iz regiona u trajanju od 25. augusta do 1. septembra bit će centar aktivnosti Sarajevo Chamber Music Institute, koji će biti zaključen koncertom 1. septembra. Time će na najbolji mogući način biti okrunjen višednevni rad i trud mladih umjetnika na putu ka izvrsnosti u izvođenju nekih od najznačajnijih djela kamerne muzičke umjetnosti.

Organizatori Festivala otvaraju kontinuranu interakciju sa publikom putem Facebook profila, Twittera, e-maila, i web-stranice.

U uvjerenju da je pristup vrhunskoj umjetnosti osnovno ljudsko pravo, Muzička akademija u Sarajevu, u saradnji sa partnerima, sve programe publici nudi besplatno.