Nova atrakcija
466

Muzej u Jablanici kroz virtuelnu stvarnost "oživljava" Bitku za ranjenike na Neretvi

T. T.
Virtuelni prikaz detalja iz Bitke na Neretvi
"Zanimljivi muzeji" donose virtuelnu realnost u grad na Neretvi, a posjetioci će pomoću tehnologije "otputovati" u prošlost, doživjeti bitku na Neretvi i biti u središtu borbe.

Prošle godine Muzej "Bitka za ranjenike na Neretvi" u Jablanici prodao je 18.783 ulaznice što predstavlja rekordan broj za ovu ustanovu. Pandemija koronavirusa je zaustavila realizaciju manjih projekata, pa je i posjetilaca bilo znatno manje.

Ipak, dva vrlo važna i velika projekta su nastavila svoje aktivnosti. Obnova porušenog mosta na Neretvi u okviru memorijalnog kompleksa koji realizira Općina Jablanica, te projekt "Zanimljivi muzeji" koji finansira Evropska unija u sklopu programa prekogranične saradnje izmedu Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Projekt "Zanimljivi muzeji" zajednički provode Udruženje Link iz Mostara i Općina Jablanica, a virtuelnu Bitku na Neretvi realizira Udruženje Digi.ba iz Sarajeva.

"Ono što će se u sklopu ovog projekta realizovati u Muzeju u Jablanici jeste modernizacija postavki muzeja putem uvođenja digitalnih tehnologije i audio sistema, nabavka audio vodiča kroz postavku, izrada nove postavke 'Rat i umjetnost', postavljanje suvenirnice, građevinske radove na unutrašnjem uređenju, te osposobljavanje prostora za virtuelnu realnost, a završetak radova se očekuje do kraja godine", izjavila je direktorica muzeja Azra Ðelmo.

"Bitka na Neretvi VR" je virtualna aplikacija koja će biti postavljena u novom dijelu muzeja pod nazivom "VR Showroom". Promocija aplikacije planirana je za 25. novembar, a jedinstveno virtualno iskustvo će učiniti posjetu muzeju atraktivnijom i dati jedan potpuno novi oblik u kojem se stvara dojam da se posjetioci zaista nalaze u historijskom prostoru i vremenu.

U igranim scenama uloge imaju i glumci amateri iz Jablanice, dok je autor muzike Emir Bukovica, a scenarista Fatmir Alispahić.

"Korisnici VR headseta će se naći usred bitke, sa zadatkom da sruše most, obore neprijateljske avione i prenesu ranjenike preko rijeke. Aplikacija je kombinacija 360 videa igranih scena u kojima komandant (Aleksandar Seksan) upoznaje borce sa detaljima akcije i daje zadatke korisniku i gameplaya u kome korisnik izvršava te zadatke kao u kompjuterskoj igri. Nakon uspješno obavljene misije korisniku će čestitati lično - drug Tito", izjavila je producentica i koordinatorica Selma Rizvić.

Povećanjem kvaliteta i obima ponude muzej će imati veće prihode i mogućnosti da dalje poboljšava kvalitet svog rada.

"Muzej u Jablanici će biti bogatiji za šest LCD-a, 10 tableta, 30 e-vodiča, ozvučenje, VR setove i software da bi se svi uređaji stavili u funkciju, stručnu pomoć da se prezentacije učine zanimljivijim, te novi namještaj koji će osvježiti čitav prostor muzeja. Suvenire će kreirati lokalne zanatlije, žene koje se bave kućnom radionosti, lokalni kreativci uz saradnju sa studentima i profesorima umjetničkih i tehničkih škola iz regije. Svi kreirani suveniri će ostati u vlasništvu muzeja što će omogućiti veću zaradu i ulaganja i u narednom periodu", izjavio je projekt menadžer Rasim Tulumovic.