Kultura
0

Muzej "Sarajevo 1878.-1918." obogaćen slikama Franca Ferdinanda i Sofije

FENA
Franc Ferdinand sa porodicom
Franc Ferdinand sa porodicom
Gradonačelnica Grada Sarajeva Semiha Borovac danas je Muzeju "Sarajevo 1878. – 1918." predala tri slike austrijskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije Hohenberg, povodom današnjeg navršavanja 92. godišnjice atentata na Franca i Sofiju koji je 1914. bio povod za početak Prvog svjetskog rata.

Riječ je o slici "Franc Ferdinand na kraljevskim manevrima" te dva portreta Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije, koje je gradu Sarajevu poklonio njihov unuk Georg Hohenberg iz vlastite kolekcije.

Slike su gradonačelnici Borovac nedavno uručili ambasador Bernhard Stillfried i Samira Seferović iz Udruženja "Austrijska kooperacija za nauku, obrazovanje i kulturu" sa sjedištem u Sarajevu, koje se bavi intenziviranjem odnosa između R Austrije i BiH u te tri oblasti te lobiranjem BiH u procesu integracije u EU.

Direktorica Muzeja grada Sarajeva Mevlida Serdarević izrazila je veliko zadovoljstvo primanjem tako vrijednog poklona, koji će svoje mjesto naći u vrijednoj zbirci Muzeja "Sarajevo 1878. – 1918.".

Borovac je istaknula interes Gradske uprave da obogati muzejsku postavku koja čuva uspomenu na taj značajan historijski događaj, koji je iz Sarajeva pokrenuo točak historije. Time će gravni grad BiH postati još privlačnija turistička destinacija.

Austrijski ambasador u BiH Werner Almhofer približio je okupljenima zanimljivu vezu između Franca Ferdinanda i Sofije, nazvavši je velikom ljubavnom pričom. Naime, porodica Habsburg u to je vrijeme morala poštovati stroga pravila prilikom vjenčanja, uzimajući u obzir plemićko porijeko osobe.

U slučaju Franca i Sofije ta pravila nisu ispoštovana te je njihovo vjenčanje, u to vrijeme, izazvalo svojevrsni skandal.

"Za ovaj brak se kaže da je bio jako sretan. Ferdinandov unuk posjeduje dvorac u blizini Beča, gdje se nalazi i mauzolej njegovom djedu i baki. On posjeduje i privatnu kolekciju muzejskih eksponata vezanih za njihov život, iz koje je i odabrao ove slike", kazao je Almhofer.