Kultura
0

Muzej Sarajeva velikom izložbom predstavlja arheološka istraživanja Bijele tabije

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Muzej Sarajeva predstavit će u martu velikom izložbom u Brusa-bezistanu rezultate arheoloških istraživanja na lokalitetu Bijele tabije, koja su tokom prošle godine vršili stručnjaci ove muzejske institucije, potvrdila je Feni direktorica muzeja Amra Madžarević.

Ona navodi da će izložbom biti predstavljeni rezultati višemjesečnog rada, ali i novi nalazi do kojih se došlo.

Madžarević je potcrtala da se arheološka istraživanja na području Bijele tabije realiziraju već tri do četiri godine, a vodili su ih prvih godina stručnjaci Zemaljskog muzeja BiH.

"Gradska uprava je, u dogovoru s ovim muzejom, zbog značaja tog objekta ocijenila nužnim istraživanja konačno završiti, te je prošle godine odredila značajna sredstva za tu namjenu. Tako je istraženo područje unutar tabije i izvan zidina, zbog čega su ovo do sada najznačajnija, najsveobuhvatnija i konačna arheološka istraživanja tog lokaliteta“, kazala je ona.

Navela je da su istraživanja, na osnovu rada stručnjaka Zemaljskog muzeja BiH i Muzeja Sarajeva, rezultirala potpuno novim saznanjima o ovom lokalitetu koja će biti i predstavljena na planiranoj izložbi.

Pronađen je veliki broj trodimenzionalnih predmeta, najviše municije i oružja, jer je Bijela tabija bila kroz stoljeća vojni objekt, odlomci raznih keramičkih posuda, te različiti metalni predmeti. Otkriveni su i novi temelji objekata čije postojanje do sada nije bilo poznato.

Muzej Sarajeva također u Brusa-bezistanu planira postavku još jedne velike i značajne izložbe. Riječ je o narodnim nošnjama iz muzejske etnološke kolekcije.

Madžarević najavljuje da će postavkom biti predstavljena nošnja u Gradu Sarajevu od najstarijih vremena do danas.

"Ovu izložbu već dugo želimo realizirati, ali s obzirom na njenu obimnost zahtijeva dosta finansijskih sredstava, zbog čega je i sada nesigurno njeno otvaranje jer je ne želimo raditi parcijalno. Razlog tome je što jedan dio tih nošnji muzej uopće ne posjeduje te je ovo prilika da se one konačno rekonstruišu na osnovu istorijskih zapisa i činjenica, čime bi ujedno bila popunjena muzejska kolekcija", istaknula je direktorica Muzeja Sarajeva.

U planu je i otvaranje izložbe posvećene značajnim sportskim uspjesima različitih klubova Grada Sarajeva te sportskim takmičenjima u Sarajevu tokom 20. stoljeća.

Muzej Sarajeva, pored izložbi, izdavačke djelatnosti i učešća na različitim festivalima, planira u ovoj godini predstaviti i novi broj časopisa "Prilozi za proučavanje historije Sarajeva", čija je štampa u toku.