Kulturno naslijeđe
0

Muzej Sarajeva postaje virtuelan

Sarajevo-x.com
Povodom 60 godina postojanja Muzeja Sarajeva predstavljena je i potpuno nova web stranica koja posjetiocima nudi drugačiji uvid i kompletne informacije o muzeju Sarajeva, te dva nova pilot-projekta kojima se poboljšava virtuelna prezentacija njegovog fundusa.

Kulturnu baštinu Sarajeva čine srednjevjekovni i orijentalni rukopisi, ikone i ornamentika, nakit i oružje, a u historijskom i umjetničkom opusu Sarajeva nalazi se nekoliko vrijednosti i stvari po kojima je grad poznat širom svijeta.

To je butmirska keramika koja se nalazi u svim svjetskim arheološkim udžbenicima, te slavna sarajevska Hagada, jedinstveni dokument koji se proučava u svim oblastima historije umjetnosti.

Sarajevsku arhitekturu obilježavaju najljepši sakralni objekti svih svjetskih religija u Evropi, tako da na području grada imamo niz prelijepih džamija, pravoslavnih i katoličkih, te jevrejskih bogomolja.

Historiju Sarajeva također su obilježila tri velika događaja, Sarajevski atentat nakon kojeg je počeo Prvi svjetski rat, Olimpijske igre 1984., te nažalost najduža opsada grada u historiji ratovanja u periodu od 1992. do 1995. godine.

Muzej grada Sarajeva čine Svrzina kuća, Despića kuća, Muzej Jevreja BiH, Brusa bezistan, Muzej Sarajevo 1978. - 1918., te Muzej predsjednika Alije Izetbegovića.

Muzej grada Sarajeva je u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom i firmom 5D-CADD realizirao dva pilot-projekta 'Virtuelna rekonstrukcija Isa-begove tekije u Sarajevu' i 'Virtuelni muzej tradicionalnih bosanskih predmeta'.