Kultura
0

Muzej Sarajeva obilježava 60 godina postojanja

FENA
Niz zanimljivih događaja priredit će građanima i posjetiocima Muzej Sarajeva u ovoj godini, koja će proći u znaku obilježavanja 60. godišnjice postojanja te institucije.

Tako će Muzej u okviru Dana Kantona Sarajevo, koji će trajati od 2. do 9. maja, predstaviti svoju izdavačku djelatnost. Riječ je o prezentaciji Priloga br. 5 i 6, muzejskih kataloga te vodiča, objavljenih u prošloj godini, potvrdila je Feni direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević.

Predstavljanje izdavačke djelatnosti bit će popraćeno i izložbom muzejskih izdanja koja će biti postavljena u Svrzinoj kući, odnosno u slučaju kiše u Brusa bezistanu.

Madžarević navodi i da će promocijom modernizacije rada u muzejima, tačnije upotrebe digitalizacije muzejske građe, Muzej Sarajeva obilježiti 18. maja - Svjetski dan muzeja. Tada će biti predstavljeni i pilot-projekti koje je Muzej za tu oblast pripremio u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom u Sarajevu.

I 16. maj, koji se u Evropi obilježava kao Noć muzeja, ova će institucija također obilježiti otvaranjem svojih depandansa do ponoći uz besplatan ulaz, a pored redovnih postavki Madžarević posjetiocima obećava i određene zanimljivosti.

Muzej će obilježiti i 11. jula - Evropski dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Veliku izložbu tim povodom zajedno će pripremiti Muzej Sarajeva, JU "Sarajevo art" te Historijski arhiv Sarajeva, a bit će postavljena u Brusa bezistanu. Svaka će institucija u postavci učestvovati u okviru svog segmenta djelovanja, a Muzej će prirediti izložbu fotografija masovnih grobnica u kojima su pohranjeni ostaci ubijenih Srebreničana.

Madžarević naglašava da su postavku spomenute izložbe omogućili donatori i sponzori, što će postati redovna orijentacija Muzeja s obzirom na mala budžetska sredstva koja se posljednjih godina izdvajaju za kulturu uopće. Upravo se zbog smanjenog budžeta ovoj instituciji od nekoliko velikih projekata planiranih u ovoj godini moralo odustati.

Od 1. do 15. juna Muzej Sarajeva će gostovati u Budvi sa izložbom posvećenom Stjepanu Mezi, čuvenom kolekcionaru koji je cjelokupnu zbirku vrijednih predmeta poklonio Muzeju.

U drugoj polovini godine planirani su događaji posvećeni isključivo Muzeju i njegovom rođendanu, a najavljeno je i predstavljanje monografije Muzeja Sarajeva, velikog projekta koji je već u pripremi.