Na više lokacija
0

Muzej ratnog djetinjstva u junu otvara tri nove izložbe

I. S.
Muzej ratnog djetinjstva predstavit će u junu tri nove izložbe koje su rezultat višegodišnjeg istraživačkog i dokumentacionog rada. Tri izložbe na različite teme bit će otvorene u istoj sedmici na tri lokacije, dvije u BiH, i jedna u Ukrajini.

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu od 21. juna će biti izloženi predmeti i lične priče djece u pokretu iz Afganistana, Sirije, Iraka, Kašmira i Eritreje, a koja trenutno borave u BiH. Izložba pod nazivom "Djetinjstvo u pokretu" predstavit će priče, eksponate i video materijale iz kojih je moguće razumjeti zašto su ova djeca došla u Evropu, šta su na tom putu iskusili, te kakav je njihov život danas. Ulaz na izložbu je besplatan, a moguće ju je posjetiti od 21. juna do 26. juna, od 11 do 19 sati.

Već 22. juna ured Muzeja ratnog djetinjstva u Ukrajini otvara svoju prvu izložbu u toj zemlji, i to Historijskom muzeju grada Kijeva. Izložba će predstavljati iskustva djece i mladih na čije odrastanje utječe rat u Istočnoj Ukrajini. Tokom dvogodišnjeg istraživačkog rada, istraživači Muzeja ratnog djetinjstva u šest regija Ukrajine dokumentovali su iskustva preko 130 djece. Na izložbi će biti predstavljena i mala sekcija sa međunarodnom kolekcijom Muzeja ratnog djetinjstva. Izložba će posjetioci moći posjetiti od 23. juna do 12. jula.

Tri dana kasnije, 25. juna, Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu, u Galeriji Novi hram otvara izložbu "Progovara(j)mo". U fokusu ove izložbe su iskustva osoba koje su kao djeca i mladi preživjeli ratno seksualno nasilje, te iskustva djece rođene zbog rata. Ulaz i na ovu izložbu je besplatan, a moguće ju je posjetiti od 25. juna do 1. jula od 11 do 19 sati, osim nedjelje 27. juna kada je izložba zatvorena.