Važna proslava
447

Muzej ratnog djetinjstva obilježava 4. rođendan: Za vikend najavljene radionice i ture

L. K.
Muzej ratnog djetinjstva (MRD) obilježava četvrtu godišnjicu od otvaranja Muzeja sedmicom otvorenih vrata, te je ulaz za sve posjetioce besplatan od 1. do 5. februara.

Za vikend, 6. i 7. februara, u Muzeju će se održati i niz radionica za djecu različitih uzrasta, ali i vođene ture sa interpretacijom na znakovnom jeziku.

U četiri godine postojanja Muzej je posjetilo preko 60.000 ljudi, a preko 15.000 djece učestvovalo je u edukativnim aktivnostima.

Muzej ratnog djetinjstva je za ovo vrijeme u BiH donio nekoliko međunarodnih nagrada, uključujući prestižnu Muzejsku nagradu Vijeća Evrope za 2018. godinu. Osim toga, Muzej je nagrađen i specijalnim priznanjem u okviru izbora za najbolji slavenski muzej, te je bio finalista za godišnju nagradu Evropske muzejske akademije.

Prethodna godina je i uprkos pandemiji bila uspješna za Muzej ratnog djetinjstva. Poštujući sve propisane mjere zaštite Muzej je ugostio blizu 4.000 posjetilaca, a preko 1.000 djece učestvovalo je u radionicama koje su održane putem interneta.

Muzej je razvio i novi softver za upravljanje kolekcijom, urađene su studijske fotografije cijele kolekcije, razvijena je i proizvedena oprema za putujuće izložbe, a u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica završen je obimni istraživački projekt koji je rezultirao sa oko 70 sati videosvjedočenja ljudi čija je djetinjstva obilježio genocid u Srebrenici.

U saradnji sa platformom Humans of Amsterdam realizirana je i globalna kampanja #ChildrenAndGenocide koju je putem društvenih mreža vidjelo preko 11 miliona ljudi, a koju su pratile izložbe na centralnim trgovima u Sarajevu i Stockholmu. Muzej je otvorio i svoj prvi ured van BiH, u Kievu, u Ukrajini, gdje istraživači Muzeja rade u nekoliko regija zemlje na dokumentaciji iskustva djece čija djetinjstva je obilježio rat u Istočnoj Ukrajini. Prva izložba u Ukrajini je planirana za juni 2021. godine u Kievu, nakon čega će putovati u još nekoliko gradova.

"Nažalost, Muzej ratnog djetinjstva je u 2020. godini bio predmet političkog napada Ministarstva kulture i sporta KS u okviru kojeg su mu ukinuta sva sredstva, te iznesene neistine o upravi i poslovanju Muzeja. Stoga je Muzej bio prisiljen tužiti Vladu KS i tadašnjeg ministra kulture za klevetu, što predstavlja jedinstven slučaj na bh. kulturnoj sceni", navodi se u saopćenju za javnost.

Podsjećaju i kako je Muzej ratnog djetinjstva 2020. godine uvršten i među 50 najutjecajnijih evropskih muzeja u posljednjih 40 godina u publikaciji vodećih muzejskih eksperata koju je objavio britanski Routledge.

"Moramo biti zadovoljni kada pogledamo rezultate koje smo ostvarili u 2020. godini, a pogotovo s obzirom na okolnosti u kojima smo radili. Mnogi muzeji u svijetu nisu preživjeli pandemiju, a MRD je, iako izuzetno mlada institucija, i tokom pandemije nastavio rasti i razvijati se. Svjesni smo da će i 2021. godina biti izazovna za cijeli sektor, ali nastavljamo sa većinom naših planova i nadamo se da će se do kraja godine publika u potpunosti vratiti u muzeje“, kaže Jasminko Halilović, osnivač Muzeja ratnog djetinjstva.

"Naši rezultati su odraz zalaganja izuzetno kvalitetnog tima, ali i doprinosa naših partnera i donatora, te povjerenja naših učesnika i publike. Stoga im, povodom četvrtog rođendana Muzeja, svima izražavam zahvalnost", zaključuje Halilović.

Pandemija je imala negativan utjecaj na muzejsku industriju, a Muzeju ratnog djetinjstva donijela je veliki gubitak kada je u novembru 2020. od posljedica Covid-19 virusa preminula istraživačica MRD, Lejla Hairlahović Hušić.

Muzej je odlučio sačuvati sjećanje na Lejlu tako što će osnovati fond koji će nositi njeno ime, a iz kojeg će se svake godine dodjeljivati grant jednom doktorantu ili doktorantici iz BiH.