Kultura
9

Muzej Kaknja bogatiji za vrlo vrijedan arheološki artefakt

Klix.ba
Muzej Kaknja bogatiji je za još jedan veoma vrijedan arheološki artefakt. Radi se o antičkom spomeniku za kojeg se, prema vidljivim indikatorima spomenika, te na osnovu konsultacija naučne literature, može ustanoviti da pripada II-III stoljeću nove ere. Spomenik je arheološko-epigrafske građe u obliku kamenog žrtvenika (are), mjesta na koje se prinosi žrtva božanstvu.

Posvećen je Jupiteru, glavnom rimskom božanstvu. Shvata se kao znak božanske prisutnosti, kao mjesta gdje se očituju bogovi, kao božansko prijestolje gdje bog Jupiter prima žrtvene darove.

Žrtvenik je u relativno dobrom stanju, sa manjim oštećenjima. Sastavni dijelovi su: baza, natpisno polje i krov. Natpisna površina je u cijelosti očuvana, te je natpis sasvim jasan, a u prijevodu glasi: "Jupiteru, najboljem, najvećem, očinskom, Aurelija Maxima postavi".

Pored natpisa, uočavaju se teško vidljivi ostaci likovne dekoracije na krovu. Spomenik je izrađen od vapnenca. Ukupna visina je 112 cm, najveća širina 55 cm, a debljina 46 cm. Žrtvenik je pronađen u periodu ratnih godina 1992–1995. prilikom otpočinjanja radova na novom radilištu Površinskog kopa Vrtlište. Tada, iako u uslovima ratnih godina, radnici Rudnika mrkog uglja Kakanj su izvršili dislokaciju spomenika na sigurno mjesto, u dvorište upravne zgrade. Tim gestom, zahvaljujući upravi i radnicima Rudnika, očuvan je spomenik, jedini sa šireg kakanjskog područja koji je u obliku epigrafske are.

Od 16. marta 2017. godine ovaj spomenik se nalazi u prostorijama Muzeja Kaknja. U kakanjskoj muzejskoj ustanovi u toku je formiranje stalne arheološke postavke tako da će ovaj arheološki artefakt obogatiti ovu postavku.