{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mustafić: Odlazak Berbera je gubitak za bh. duhovnost

F
8.10.2012. u 13:20
12
9
Mustafić: Odlazak Berbera je gubitak za bh. duhovnost
12
Mustafić: Odlazak Berbera je gubitak za bh. duhovnost
Mersad Berber (Foto: Oslobođenje)
"Bosanskohercegovačka umjetnost je izgubila jednog dragocjenog umjetnika, slikara koji je svojim opusom sigurno ostavio značajan trag na bh. likovnoj sceni", istaknuo je danas za Agenciju Fena direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Dino Mustafić povodom iznenadne smrti velikana umjetničke scene Mersada Berbera.
Mustafić je ocijenio da, nažalost, u ovom trenutku kada institucije kulture i kultura generalno posustaju, odlazak svakog velikog pojedinca, kao što je Berber, predstavlja još jedan drastičan gubitak za bh. duhovnost.

"Ovo je jedna od najvećih šteta koje su se mogle desiti umjetnosti na Balkanu, jer smo mi Berbera smatrali balkanskim umjetnikom, iako je potekao iz BiH", kazao je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH) Admir Mujkić.

Mujkić podsjeća da je Berber počeo karijeru u BiH, ali ju je završio u Hrvatskoj, gdje je i živio od početka rata u BiH.

"Berber je bio jedan od najvećih umjetnika kojeg su ovi prostori dali. Jedan je od osnivača Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu zajedno s profesorom Dževadom Hozom. ALU Sarajevo duboko žali zbog ovog gubitka, kao i Udruženje likovnih umjetnika BiH, čiji je član bio Berber", kazao je Mujkić.

Predsjednik Kulturnog foruma BiH Ibrahim Spahić je, povodom smrti Mersada Berbera, izjavio da je to veliki gubitak za umjetnost i našu zemlju i da je "svijet umjetnosti ostao bez renesansnog umjetnika koji je na evropskim prostorima stvarao inspiriran svojom zemljom i njenim ljudima".

"Između legende i stvarnosti njegov likovni zapis svjedoči o ljepoti i neprolaznosti, tragediji i usponu čovjeka i njegovog krajolika u kojem se sve bajkovito prepliće u magnovenju sna satkanog od prkosa i ponosa", kazao je Spahić.

"Napustio nas je jedan veliki umjetnik, ne samo umjetnik koji je značajan za BiH i region već je riječ o umjetničkom imenu u širem smislu - internacionalnom, svjetskom u oblasti grafike i slikarstva", kazala je za Fenu dekanesa Akademije likovnih umjetnosti (ALU) Sarajevo Amela Hadžimejlić-Kečo povodom smrti velikana umjetničke scene Mersada Berbera.

Ona ističe da su na ALU zatečeni ovom tužnom viješću da je preminuo profesor i jedan od osnivača Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo Mersad Berber.

"Sada slavimo 40. godišnjicu Akademije i planirali smo Berbera pozvati da bi zajedno proslavili tu značajnu godišnicu. Svi smo zatečeni ovom viješću", istaknula je dekanesa ALU Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: