Kultura
0

Mustafić: BiH će idućih dana biti središte pozorišne umjetnosti na Balkanu

FENA
Međunarodni festival kazališta 53. MESS ove će godine u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine ugostiti oko 200 domaćih i inozemnih umjetnika, a bogat program od 25 predstava iz 18 zemalja otvorit će u subotu 28. rujna na Platou ispod Starog mosta u Mostaru velika evropska koprodukcija "Osvajanje sreće" istaknutog pozorišnog reditelja Harisa Pašovića.

Prvi put u historiji otvorenje će biti upriličeno izvan Sarajeva, koji je središnje mjesto svih događanja, iako će se dio predstava moći pogledati i na pozorišnim scenama u Mostaru, Goraždu i Visokom.

U povodu otvorenja 53. MESS-a u Mostaru je danas upriličena konferencija za novinare na kojoj je izraženo zadovoljstvo što je MESS izašao iz okvira Sarajeva te što se prvi put Festival otvara predstavom u ambijentalnom okruženju. Naime, Festival će se otvoriti predstavom "Osvajanje sreće“ koja će se izvesti na platou ispod Starog mosta u Mostaru s početkom u 20 sati.

"Sretni smo što je otvorenje 53. MESS-a u Mostaru i to je, ne samo veliki kulturni događaj, već dobra promocija Mostara i BiH. Vjerujemo da će lijepe slike iz Mostara obići cijeli svijet jer mi imamo ambijentalno prelijep prostor", kazao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, izrazivši nadu kako će Mostar i u budućnosti sudjelovati u realizaciji MESS-a.

Govoreći i novoj koncepciji MESS-a, direktor Festivala Dino Mustafić kazao je kako je to za njih teatarsko uzbuđenje i historijski trenutak.

Nakon 53 godine postojanja Festival se otvara ambijentalnom predstavom ispod Starog mostra i to predstavom s velikom međunarodnom koprodukcijom. To je u umjetničkom, produkcijskom, tehničkom organizacijskom smislu vrlo značajno za Festival, kazao je Mustafić, zahvalivši se Mostaru i građanima toga grada na gostiprimstvu.

Istaknuo je kako će Festival ugostiti više od 200 umjetnika iz 18 zemalja, da će biti izvedene 34 predstave, te da će biti organiziran velik broj radionica i promocija knjiga.

Sasvim je sigurno kako će BiH idućih dana biti centar pozorišne umjetnosti na Balkanu, kazao je Mustafić, dodavši kako je tema cijelog festivala potraga za srećom i nadom.

Nažalost, nada je u proteklih dva desetljeća korodirala u BiH, ali teatar je sigurno mjesto gdje možemo tražiti bolje svjetove, zaključio je direktor MESS-a.

U zadnjem dijelu konferencije novinarima se predstavila međunarodna ekipa predstave, na čelu s istaknutim rediteljem Harisom Pašovićem.

Tom je prilikom istaknuto kako je predstava nastala je u koprodukciji East West Centra Sarajevo, Prime Cut Productionsa iz Belfasta i Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, uz partnerstvo Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. Predstava se temelji na knjizi Bertranda Russella a istražuje temu sreće kao i pitanje ko ima pravo biti sretan, čime se nadovezuje na središnju temu ovogodišnjeg festivala, a to je mogućnost ostvarenja sreće u modernom svijetu.

U problematiziranju te i sličnih tematika umjetnici i umjetnice služit će se najrazličitijim teatarskim tehnikama, a uglavnom će biti komfornijeg i intimnijeg sadržaja kakav konceptualno više odgovara "malim scenama" i u njima će prevladavati estetski minimalizam.

Zbog specifičnosti predstave i igranja na otvorenom prostoru, narednih dana će se tokom proba povremeno koristiti oružje, dok za generalnu probu i igranja predstave od 27. do 29. 9. od 18 sati do 22:30 sati na snazi će biti i privremena obustava prometa na potezu od raskrsnice Lučki most - ulicom Gojka Vukovića do raskrsnice na Šemovcu, istaknuto je na konferenciji.

Inače, tokom Festivala prikazat će se predstave "Booty Looting/Pljačka plijena" Wima Vanderkeybusa (Belgija), "King Size" Christopha Marthalera (Švicarska), "L.I. Lingua Imperii" u kolektivnoj režiji talijanske trupe Anagoor te, među ostalima, hrvatska, čileanska, španska, srpska, francuska, američka, norveška i slovenska ostvarenja.

Kao i posljednjih godina, na festivalu će gostovati "najzanimljivije od Latinske Amerike", poznata kolumbijska trupa "La Maldita Vanidad", koja će igrati tri tematski povezane predstave, a bit će održano i čitanje "Hamleta" Teatra de los Andes iz Bolivije.

U sklopu programa bit će upriličene i tri studentske radionice te jedan master-class.

Ove godine Festival je uveo jedinstvenu takmičarsku kategoriju za sve predstave koje načelno pripadaju ranije uspostavljenim kategorijama (World MESS, Mittel Europa, Future MESS, Future MESS IYMT, Balkan (Con)Text), osim predstava za djecu koje nisu takmičarskog karaktera i predstava iz programa MESS OFF.

Festival će u ponedjeljak 7. oktobra zatvoriti predstava "Nedolžni/L'Innocente" u produkciji Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane i režiji Diega De Bree, nastala po posljednjem djelu filmskog velikana Luchina Viscontija iz 1976., temeljenom na romanu Gabrielea d'Annunzia.