|

Muslimova zbirka hadisa prevedena na bosanski jezik

Muslimova zbirka hadisa prevedena na bosanski jezik
140
F
FENA
25.12.2015. u 16:46
69
komentara
140

dijeljenja
Muslimova zbirka hadisa prevedena na bosanski jezik Foto: FENA
Muslimova zbirka hadisa, koja je uz Buharijinu zbirku, nakon Kur'ana, najvjerodostojnija knjiga kod muslimana prvi put je prevedena na bosanski jezik.
Na tome su radili: ekspert u oblasti hadisa i hadiskih nauka Šefik Kurdić i ekspert u oblasti arapskog jezika i književnosti Semir Rebronja te još osam doktora islamskih nauka.

Zbirka od osam tomova pod nazivom ''Muslimova zbirka hadisa s komentarom'' predstavljena je u okviru manifestacije ''Selam, ya resulallah'', Dani o Allahovom poslaniku.

Istaknuto je da se radi o prijevodu koji je od velike važnosti za muslimane u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

Kroz osam knjiga i 5.000 stranica zbirka objašnjava teme iz svih segmenata života. Promotori su kazali da može doprinijeti unapređenju znanja o životu i svijetu.

Naglašeno je da ovo djelo sadrži cjelokupnu šerijatsku nauku i predstavlja više od 9.000 hadisa.

Glavni imam medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Ferid Dautović je istakao da će prijevod zbirke na bosanski jezik doprinijeti razumijevanju Poslanikova života.

"Njegov život i djelovanje je sabrano u ovim knjigama. Napisano je ono što je on radio i ono što je govorio te kakve je poruke ostavio", naveo je Dautović.

Podsjetio je da je u prvom stoljeću islama hadis bio jedina nauka, a da su sve druge bile u okviru hadiskih znanosti. Krajem drugog i početkom trećeg stoljeća počele su se razvijati druge islamske nauke.

Profesor tefsira i kur'anske antropologije na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici Safvet Halilović također je istakao da se radi o velikom doprinosu.

Osim prijevoda on bitnim smatra komentar koji je napisao stručnjak hadiskih nauka Šefik Kurdić.
Prijavi grešku


Komentari (69)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...