Kultura
44

Muškarci i drugi problemi: Edukativna predstava o zdravlju muškaraca

Klix.ba
Dođite u Art kino Kriterion u petak, 11.03. u 20 sati i na zanimljiv i šaljiv način naučite više o zdravlju muškaraca i navikama koje ga narušavaju, te saznajte koji su to problemi jednog modernog radnog muškarca i kako sa njima da izađe na kraj.

"Muškarci i drugi problemi" je humanitarna predstava rađena po scenariju i u režiji Emilije Ivančajić članice Rotarakt kluba Beograd Čukarica inače studentkinje pete godine medicine, a ima za cilj podići svijest prevenciji narušivača muškog zdravlja. Bolesti kao što su rak prostate, kardiovaskulrana oboljenja, rak pluća, depresija i drugi.

Doprinos za predstavu je 5 KM, a cjelokupan prihod od ulaznica koristi se za organizaciju terapeutskog jahanja za djecu s autizmom u okviru projekta "Osmijehom protiv autizma", koji Rotarakt klub Sarajevo realizuje već drugu godinu za redom.

"Veliki problem našeg zdravstvenog sistema je što se ne radi dovoljno na preventivi i edukaciji muškaraca, ali i žena o tome na koji način mogu da utiču na sopstveno zdravlje. Ljudi se u velikom broju slučajeva javljaju ljekaru kada je njihov problem odmakao ili u određenim stanjima koja su mogla da se izbjegnu sa samo malo većom brigom o sebi. Nadam se da ova predstava neće ostaviti ljude ravnodušnim, te da će ih inspirisati da povedu brigu o sebi i onima koje vole, jer kao što naš glavni junak Tomislav nije znao, tako i niko od nas ne zna šta nas sve čeka u životu, a možda ono najbolje tek treba da se desi", kazala je ovom prilikom Emilije Ivančajić, scenaristkinja i režiser predstave.