Kultura
215

Muratovićevi "Zapisi o zemlji" diraju u dušu i srce svakog Bosanca i Hercegovca

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U maloj galeriji tuzlanskog BKC-a večeras je otvorena samostalna izložba fotografija Sulejmana Muratovića "Zapisi o zemlji“. Autor naglašava kako je izložba posvećena Bosni i Hercegovini, njenim ljepotama, tajnama i različitostima koji joj dalju neodoljivi šarm.

Prije nego se predstavio tuzlanskoj publici, Sulejman Muratović je izložbu postavio i u Galeriji bošnjačke nacionalne zajednice u Zagrebu. Na 50 fotografija Muratović je predstavio rodni Bužim, Tuzlu u kojoj živi i radi, Sarajevo, Mostar, Počitelj...

"Svaki moj odlazak u mjesta na ovim fotografijama bilo je moje prvo iskustvo s tom sredinom i običajima. Fotografije su napravljene iz ljubavi i zaista sam sretan što ih je i publika na poseban način doživjela i prihvatila“, izjavio je Sulejman Muratović.

Izložba fotografija nosi naziv kao i istoimena pjesma velikana Maka Dizdara, a upravo fotografije, baš kao i pjesma, diraju u dušu svakog Bosanca i Hercegovca kojem je ova zemlja u srcu i duši.

Izložba je otvorena u povodu Dana državnosti BiH. Na ceremoniji otvaranja govorili su Dževad Jogunčić, potpredsjednik Udruženja Bošnjačke nacionalne zajednice u Zagrebu, prvi Muratovićev učitelj fotografije Nedžib Vučelj, tuzlanski fotografski mag Faruk Ibrahimović, a stihove pjesme Maka Dizdara „Zapisi o zemlje“ recitovao je tuzlanski glumac Irfan Kasumović, u pratnji profesora gitare Elvisa Sivčevića.