Kultura
149

Mural "Stop Wars" od danas krasi zid Centra za mlade Gorica u Sarajevu

Klix.ba
U Sarajevu je danas otvoren mural "Stop Wars" koji se nalazi na zidu Centra za mlade Gorica, nastao kao rezultat radionice street arta i graffitija u organizaciji Dobrih Kota.

Radionica je počela prije mjesec dana i bila je besplatna za učenike i učenice srednjih i osnovnih škola. Partner Dobrim Kotama u izvedbi ove radionice bio je Centar za mlade Gorica.

Radionica se sastojala od teoretskog i praktičnog dijela. U sklopu teoretskog dijela govorilo se o historiji grafita i zidnog slikarstva kroz prizmu historije umjetnosti, te se pratio razvoj natpisa i crteža na zidovima od prahistorije pa sve do danas. Također, bilo je riječi i o različitim tehnikama u street artu, poznatim umjetnicima i umjetnicama, značajnim djelima na zidovima našeg grada i konačno razlici između umjetnosti i vandalizma u ovoj umjetničkoj praksi.

Praktični dio se sastoji od zajedničke izrade dva murala, a jedan je upravo završen.

Prvi mural "Stop Wars" koristi scenu iz kultnog filma "Star Wars", poznatu svim generacijama mladih - ali je preobražava kako bi mural postao angažovan i govorio o univerzalnoj temi potrebe za mirom i ljubavi. Tema murala je itekako kontekstualno vezana i za prostor u kojem živimo, i vrijeme u kojem kreiramo ovaj djelo. No, ovo je tema koja će i za par godina ili desetljeća biti od istog značaja, ali i dalje razumljiva generacijama mladih koje će prolaziti kroz radionice u Centru za mlade na Gorici, saopćeno je iz Dobrih Kota.

Drugi mural će biti kreiran na osnovu skica iz dnevnika inspiracije koje su učesnici i učesnice imali zadatak kreirati i svaki dan bilježiti stvari koje ih inspirišu u obliku crteža, proze, poezije, kolaža, ili bilo kojeg drugog vida izražaja, poručile su voditeljice radionice Smirna Kulenović (Dobre Kote) i Meliha Trako (Centar za mlade Gorica).

U izradi murala učestvuju: Iman Ćeman iz OŠ Nafija Sarajlić, Lejla Zuhić sa Akademije likovnih umjetnosti, Hana Haljevac iz Druge gimnazija Sarajevo, Nira Arapović i Ivan Bošković iz Treće gimnazije, Amila Isanović iz Srednje građevinske škole, Emina Perla i Asja Bajramović iz Prve gimnazije, Amina Bašović iz OŠ Hasan Kikić, te Esma Alić, Mirza Hirkić, Mak i Hana Ademović.