Kultura
442

Mural na Dobrinji skriva simbole Sarajeva: Vječna vatra, Olimpijada, ćevapi, sebilj, kanister...

Piše: L. Č.
U sarajevskom naselju Dobrinja odnedavno se nalazi zanimljiv mural napravljen od najpoznatijih simbola grada Sarajeva.

Mural je djelo sarajevskog grafiti umjetnika Mensura Demira, a nalazi se na zidu kod ulaza u garažu u trgovački centar (bivši Mercator) na Dobrinji.

Na muralu se nalaze sljedeći simboli Sarajeva: zvekir na tradicionalnim vratima, Bijelo dugme, "Teta razapeta" (skulptura na platou Skenderije), kipovi kod Centralne banke, grb BiH u Austrougarskoj, ljiljani, repetitor na Humu, poštanski broj 71000, Energoinvest, Golf 2 TAS, srce Sarajevo Film Festivala, Mess, "petica u pola somuna", "Momo i Uzeir", Vijećnica, Avaz borer tauer, Vječna vatra, Sarajevska zima, Sebilj, preklopljene siluete vjerskih objekata četiri religije, spomenik ubijenoj djeci Sarajeva, Kozija ćuprija, Latinski most, Ajfelov most, most Festina lente, Olimpijada, grb Kantona Sarajevo, Sarajevsko pivo, te kanister.

Ovaj mural je nastao u sklopu Festivala ulične umjetnosti, manifestacije u okviru koje brojni umjetnici i umjetnice iz Sarajeva u nekoliko dana svojom umjetnošću i zanimljivim idejama uljepšavaju naš grad, te parkovima, ulicama, naseljima i šetalištima daju jednu novu dimenziju.

Autor navodi kako se u radu držao teme Festivala ulične umjetnosti - Sarajevo na drugi pogled.

"Shvatio sam da je suština svakog velikog grada da svako ima svoj pogled - svoj prozor, piksel, ekran, um. Pratio sam dimenziju ventilacionog otvora na zidu i fuge betona te nacrtao apstraktni strip čiji su modularni okviri bili ispunjeni nekim sarajevskim landmarkom/idejom ili neutralnom geometrijskom mustrom - prvi sloj sam nanosio valjkom i namjerno patinirao, mrljao boje i onda sam kao na rorschach testu tumačio mrlje nastale nasumičnim miješanjem boja, ali opet u gridu betonskog zida", pojasnio je Mensur Demir za Klix.ba.

Umjetniku su trebala dva poslijepodneva da ga izradi, a ističe kako se nada da ga neki mladi vandal neće pokvariti.

Mensur Demir se grafiti umjetnošću bavi još od 1996. godine, a zajedno sa Denisom Isakovićem je jedan od postratnih pionira sarajevske graffiti scene koja se pojavila 1998. godine.

Mensur Demir radi za Studio Zec, u ateljeu Amira Vuka - Zeca, a imao je priliku raditi i tri semestra na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Trenutno radi na Burch univerzitetu kao profesor.

Ovo je treći mural u Sarajevu. Prethodna dva se nalaze na zgradi Ekonomske škole, te na zgradi Veterinarskog fakulteta.