Kultura
30

Multimedijalna izložba "Mjesta bola" u Historijskom muzeju

Klix.ba
U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u srijedu 16. novembra u 18 sati bit će otvorena multimedijalna izložba "Mjesto bola".

"Mjesta bola" koautorski je rad socijalnog antropologa Hariza Halilovića i skulptora-vizuelnog umjetnika Adisa Fejzića.

Kroz fuziju dokumentarnog i kreativnog ovom izložbom autori pomjeraju granice između subjektivnog i objektivnog, etike i estetike, osobnog i kolektivnog te prošlosti i sadašnjosti.

Rekonstrukcijom fragmentiranih stvarnosti – kroz grafiku, fotografiju, tekst, dokumente, crteže, skulpture-instalacije, zvuk i video – izložba “Mjesta bola” nastoji podsjetiti, oživjeti i sačuvati uspomene na nestale ljude i mjesta, čije dugo odsustvo ne prestaje biti svakodnevno prisutno u životima onih čiji su identiteti i (o)sjećanja vezani za ta “bivša” mjesta i ljude.

Prof. dr. Hariz Halilović je socijalni antropolog pri Centru za globalna istraživanja (Centre for Global Research), na RMIT University, u Melbourneu, Australija. Uz to je i gostujući profesor na University of California, Los Angeles (UCLA), kao član istraživačkog tima Centra za interdisciplinarna primijenjena društvena istraživanja (CISAR), u Sarajevu. Istraživačke teme kojima se Halilović bavi, pored ostalih, obuhvataju politički motivirano nasilje, društveno pamćenje, translokalne identitete i performativne prakse te prisilne migracije. Objavio je niz radova na ove teme u znanstvenim časopisima, kao i u brojnim zbornicima i knjigama te u svojoj nagrađivanoj knjizi Places of Pain: Forced Displacement, Popular Memory and Trans-local Identities in Bosnian War-torn Communities (Berghahn: Oxford-New York, 2013/2015). Pored znanstvenih, objavio je također i niz angažiranih publicističkih tekstova na bosanskom i hrvatskom, kao i na engleskom i njemačkom, a radovi su mu prevođeni na francuski, engleski, švedski i albanski jezik.

Bosanskohercegovački i australski skulptor Adis Fejzić (Addis A.E.F.) završio je Školu primijenjenih umjetnosti – Sarajevo i odbranio diplomski i magistarski rad na Odsjeku skulpture Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu (Bosna i Hercegovina). Radio je ao profesor skulpture i crtanja u Školi primijenjenih umjetnosti – Sarajevo i kao asistent profesora Kenana Solakovića na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Trenutno radi kao slobodni umjetnik i asistent na istraživanjima dr. Hariza Halilovića na Monash University i Royal Melbourne Institute of Technology – Melburn (Australija). Addis je također potvrđeni kandidat za Doktorat/PhD na Queensland College of Art, Griffith University u Brizbenu, Australija, pod supervizijom interdisciplinarnog tima: dr. Sebastian di Mauro, prof. dr. Dubravko Lovrenović i prof. dr. Hariz Halilović. U svom doktorskom istraživanju Addis analizira umjetnost stećka (srednjovjekovnu bosansku sepulkralnu skulpturu) u kontekstu savremenih umjetničkih i socio-antropoloških okolnosti, ali i (re)aktualizira stećak kao svoju osobnu metaforu i savremeni kreativni izraz.