{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Multimedijalna 3D prezentacija butmirske neolitske kulture

S
22.10.2010. u 20:45
0
8
Multimedijalna 3D prezentacija butmirske neolitske kulture
0
Multimedijalna 3D prezentacija butmirske neolitske kulture
Sarajevska škola za nauku i tehnologiju u okviru Laboratorije za digitalizaciju kulturnog nasljeđa Digital Media Centra kreirala je multimedijalnu prezentaciju eksponata butmirske neolitske kulture, koja datira između 4.500 i 5.200 godine p.n.e.
Ova prekrasna i bogata kolekcija samo je djelomično izložena u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, a njena važnost i sadržaj su vrlo slabo poznati široj javnosti.

"Danas smo, uz pomoć računarske grafike, u mogućnosti predstaviti ove arheološke kolekcije putem interneta i tako pokrenuti proces promocije, rekonstrukcije i zaštite kulturnog nasljeđa", saopćili su.

Projekat Butmir razvijen je u okviru magistarskog rada studenta na postdiplomskom studiju "Computer Graphics for the Media Industry" i poklonjen Zemaljskom muzeju BiH. Online prezentacija, pored tekstova i videomaterijala o butmirskoj kulturi i arheološkim istraživanjima, sadrži i interaktivne, virtuelne modele pojedinih arheoloških sajtova i eksponata koje korisnici mogu "razgledati" pomoću Flash playera.

Virtuelna kolekcija sadrži keramiku, skulpture, oružje i oruđa. U planu je prevođenje ove prezentacije na bosanski jezik, kako bi se njeno DVD izdanje moglo podijeliti učenicima u školama i na taj način proširiti znanje o ovim vrijednim korijenima naše civilizacije.

Projekat se može pogledati na sljedećoj stranici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: