Pozitivni pomaci
1

Mujkanović: Narodno pozorište Mostar raste i vraća povjerenje publike

FENA
Almir Mujkanović
Almir Mujkanović
Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović pozitivnom je ocijenio 2017. godinu za tu pozorišnu kuću, kazavši kako su svi pozitivni procesi koji su se dogodili ove godine dio višegodišnjeg plana repozicioniranja Narodnog pozorišta na kulturnoj sceni.

"Svi pozitivni procesi u Narodnom pozorištu koji su se dogodili tokom ove godine, a sigurno ih ima više, dio su višegodišnjeg plana našeg repozicioniranja na kulturnoj sceni, kao i poslovne reorganizacije te se u tom kontekstu moraju i promatrati. Ne zavaravamo se da će "od sutra" biti bolje i da ćemo od iduće godine imati deset premijera godišnje, već na inventivan, planski i odgovoran način usmjeravamo poslovne procese, koji će za nekoliko godina dati konačne rezultate", kazao je Mujkanović u razgovoru za Fenu.

Po njegovim riječima, za Narodno pozorište važno je da unapređuje estetske i umjetničke kriterije, prateći savremene trendove u kulturi, ali pridržavajući se i vlastite tradicijske esencije tako da publika ne bude uskraćena niti za djela svjetskih klasika niti za predstave iz opusa domaće drame.

Jedna od važnijih vijesti u 2017. godini odnosi se i na investiranje u infrastrukturne radove koji se poduzimaju na zgradi Narodnog pozorišta nakon više desetljeća zapostavljanja.

Narodno pozorište, osim pozorišnih, ima i druge zanimljive programe. Novina ove godine je i "Književni most". Radi se o posebnom programu koji je još uvijek u povojima, a koji je svojom koncepcijom autentičan i originalan te za kojeg se čelnici mostarske teatarske kuće nadaju da će zauzeti posebno mjesto u kulturnom životu Mostara.

"Mi pokušavamo naći način kako da zadržimo trenutnu i privučemo novu publiku u pozorište i mislim da u tome uspijevamo. Cilj nam je da, ne samo teatar već generalno umjetnost i kulturu približimo mladima pružajući im raznovrstan program na koji način pokušavamo odgojiti generacije kompletnih ličnosti. Publika je živi organizam koji zahtijeva pažnju tokom cijele godine na više nivoa i mi joj tako i pristupamo. Trudimo se ne prepustiti ništa slučaju pa ćete tako u Narodnom pozorištu moći pogledati/odslušati koncert klasične muzike, koncerte domaćih i inostranih muzičara različitog žanra, promocije knjiga, pozorišne predstave domaće i međunarodne produkcije itd. Naravno, daleko smo mi od cilja koji smo sebi postavili i ne zavaravamo se da se naše predstave mogu mjeriti sa svjetskim produkcijama, ali je važno da polako i sigurno rastemo vraćajući povjerenje naše publike i pozorišne kritike", kazao je Mujkanović.

Kada je u pitanju saradnja s drugim pozorišnim kućama, Narodno pozorište imalo je koprodukcijsku predstavu "Ajmo na fuka" koja predstavlja početak saradnje s Hrvatskim narodnim kazalištem Mostar, a saradnja dviju mostarskih pozorišnih kuća zatim je proširena i na Bosansko narodno pozorište Zenica s kojim je postavljena predstava "Mrtve ribe plivaju na leđima".

Govoreći o saradnji pozorišnih kuća u Mostaru, Mujkanović je istaknuo kako je važno poznavati društveni, socijalni i politički kontekst u kojem se ta saradnja događa te kako će onda biti jasno o kakvim koracima i koliko važnim događajima se radi.

"Mislim da ćemo tek s određene vremenske distance moći objektivno sagledati važnost saradnje jer smo mi u teatru tada srušili barijere koje određeni segmenti društva neće, nažalost, prevazići u skorijoj budućnosti. Dovoljno je reći da u svim mostarskim pozorištima ima manje glumaca nego u jednom prosječnom teatru u Hrvatskoj ili Sloveniji, tako da smo i u tom smislu upućeni jedni na druge. Ono što je prednost mostarske kulturne scene je probuđeni entuzijazam koji se ipak osjeti u gradu i koji trebamo iskoristiti za ozbiljnije pomake u društvu općenito. U tom smislu, vjerujem da će i saradnja mostarskih pozorišta tek doživjeti svoje najbolje dane", napomeno je.

Što se tiče finansijske situacije, koja inače nije na zavidnom nivou kada su u pitanju pozorišne kuće u Mostaru, Mujkanović kaže kako treba biti optimističan.

"Smatram da je optimizam građanska dužnost ako nije čista utopija, odnosno, ako je temeljen na realnim osnovama. Kada su na Narodnom pozorištu bile crne zavjese svi smo prozivali i one koji su odgovorni i one koji to nisu. Sada je situacija dijametralno suprotna i mislim da bi bilo korektno i odgovorno zahvaliti se svima koji već nekoliko godina ulažu napore da Pozorište prodiše punim plućima", kazao je prvi čovjek Narodnog pozoriša.

Dodao je kako je obaveza kulture biti kritičan prema svakoj vlasti, ali i da vlast treba pohvaliti ako ona to zaslužuje.

"Kao odgovoran čovjek preuzimam taj rizik na sebe te ću iskoristiti priliku i zahvaliti kantonalnim i gradskim vlastima na svemu što čine za nas. Iako se nikada ne radi o jednom čovjeku već o čitavim strukturama, ali ako bih morao izdvojiti jednu osobu onda bi to bio trenutni kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Rašid Hadžović za čijeg se mandata najviše pozitivnih stvari i dogodilo. Ponavljam, sve pozitivno što se događa samo je dio dužeg procesa koji mora trajati godinama da bi ostvarili zadate ciljeve, ali trendovi su svakako obećavajući", naglasio je Mujkanović.

Tekuću godinu Narodno pozorište Mostar završit će bogatim repertoarom, a posebnu pažnju privlači premijera predstave "Ne igraj na Engleze", autora Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića, koja će biti održana 1. decembra.

"S obzirom da se trenutno izvode građevinski radovi na objektu, primorani smo reducirati dio programa, ali svakako da će naša publika ipak imati priliku pogledati brojne sadržaje. Pored spomenute premijere, tu je i plesna performansa "Touch of Madness" u izvedbi Katharine Maschenka Horn i Nemanje Mutića koja je na repertoaru 10. decembra te gostovanje Namika Kabila u "Književnom mostu" 15. prosinca. Bit će tu i predstave s našeg redovitog repertoara, i to "Ajmo na fuka" Dragana Komadine, "Ćelava pjevačica" Eugenea Ionesca, te koncert sevdalinke koji je na programu 3. decembra, i mnogi drugi programi", kazao je.

Što se tiče planova za 2018. godinu, Mujkamović je kazao kako ansambl radi na nekoliko iznimnih pozorišnih predstava u koprodukciji s domaćim teatrima. Na proljeće je planirano petnaesto izdanje međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska", zatim suorganizacija međunarodne kulturno-turističke manifestacije "Mostarsko ljeto" te mnogobrojni drugi programi.