Susreti pozorišta u Brčkom
0

Muhamed Hadžović najbolji mladi glumac

Sarajevo-x.com
Muhamed Hadžović osvojio je nagradu za najboljeg mladog glumca 27. Susreta kazališta/pozorišta BiH u Brčkom za ulogu u predstavi "Sarajevska pozorišna tragedija".

Predstava autora Peđe Kojovića, u režiji Gorčina Stojanovića, nastala je u produkciji Međunarodnog teatarskog festivala MESS u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Sarajevo.

U konkurenciji pet predstava iz BiH, dvije iz Hrvatske i jedne iz Srbije, grand prix za najbolju predstavu u cjelini 27. Susreta kazališta u Brčkom osvojila je predstava “Balon”, teatra EXIT iz Zagreba, za koju je i Krešimir Mikić dobio grand prix za najbolju mušku ulogu. Grand prix za najbolju žensku ulogu osvojila je Mirjana Karanović za glavnu ulogu u predstavi “Drama o Mirjani i ovima oko nje”, Jugoslavenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Stručni žiri ocijenio je najboljom iz BiH predstavu “Osipate se polako, Vaša Visosti” Sarajevskog ratnog teatra SARTR, dok je istoj predstavi pripala nagrada za najbolju režiju (Goran Damjanac), te najbolju mušku ulogu (Sead Pandur). Najbolju žensku ulogu ostvarila je Alma Terzić u predstavi “Bizarno” u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, dok je za istu predstavu Željku Kuvaču dodijeljena nagrada za najbolji bh. dramski tekst.

Za ulogu u “Grobnici za Borisa Davidoviča” Narodnog pozorišta iz Prijedora, Sabina Halilović proglašena je najboljom mladom glumicom, a Zoran Erić dobio je nagradu za najbolju muziku u predstavi “Moj brat” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke. Nagrade za najbolji kostim i scenografiju nisu dodijeljene.

Ovogodišnji 27. Susreti kazališta/pozorišta u Brčkom održani su od 18. do 26. novembra, 2010. U čast pobjednika u petak, 26. novembra 2010. Prije ceremonije proglašenja pobjednika, odigrana je predstava Miodraga Mikija Trifunova "Svjedok".