"Muha u Crnoj kutiji" u galeriji BlackBOX

Klix.ba
15.1.2013. u 09:14
1
0
"Muha u Crnoj kutiji" u galeriji BlackBOX
1
Muhamed Kafedžić Muha, Zeničanin rođen 1977. godine, u sarajevskoj galeriji BlackBOX u četvrtak, 24. januara, od 19 sati predstavit će svoje radove na izložbi "Muha u Crnoj kutiji".
U Ukiyo-eu umjetnik/slikar/dizajner radi originalnu skicu ili sliku prema kojoj, ovisno o tehničkoj mogućnosti i kvalitetu grafičara, nastaje kopija koja postaje osnova za multikopiranje. Samo umjetničko djelo, a i umjetnik, ovim putem postaju poznati po kopiji, a ne po originalu. Kafedžić u svom radu pokušava pronaći slikarski aspekt poznatih djela Ukiyo-ea, te im dati novi prvobitni original. Shodno tome, novi original trebao bi poslužiti za nove kopije, gdje u ovom slučaju Art & Print Shop Black Box preuzima ulogu štamparije, Julijan Komšić izdavača, a Srećko Hrkač majstora štampe. Odabir digitalne štampe kao medija je krajnje logičan, jer prati istu tendenciju koja je postojala prije četiristotina godina i gdje se vjerodostojnost u kvaliteti prenosa iz jednog medija u drugi.

Selekcijom jedanaest printova i četiri slike posmatrač će moći da uporedi isti narativ u različitim medijima, kao i kvalitet formalnih elemenata radova.

U duhu Ukiyo-ea, koji podrazumijeva upotrebu printova, odnosno njihovu funkcionalnost i egzistenciju van granica visoke umjetnosti, cilj izložbe "Muha u Crnoj kutiji" je da promoviše ovaj vid saradnje između umjetnika i štamparije, te ponovo popularizuje Ukiyo-e kao vid umjetnosti multioriginala.

Muhamed Kafedžić Muha rođen je 1977. godine u Zenici. Magistrirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu temom "Jedan od 100 pogleda", koja sumira njegovo interesovanje za Ukiyo-e, te japansku umjetnost i kulturu i pop kulturu na globalnom nivou. U njegovom radu koji obuhvata bilo medije i aktivnosti poput grafičkog dizajna, animacije, print dizajna, ili slikarstva, stripa, street arta uočava se potreba da na drugačiji način pristupi istraživanju ovih medija. Živi i radi u Sarajevu.

Izložba je prodajnog karaktera.

Dostupnost i cijene: Printovi su na platnu formata oban, 37x25 cm (14,56x9,84 inch) uspravno ili 25x37 cm (9,84x14,56 inch) položeno, uokvireni crnom letvicom i zaštićeni antirefleksivnim staklom. Limitirana edicija od prvih 50 printova je numerisana i potpisana od strane autora. Molimo kontaktirajte galeriju za trenutne cijene i dostupnost [email protected].

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: