Kultura
0

Mozartov zbor dječaka iz Beča s dva koncerta pred Sarajevskom publikom

FENA
Mozartov zbor dječaka iz Beča održat će večeras i sutra koncert pred ovdašnjom publikom u okviru prvog gostovanja u Sarajevu.

Prvi koncert u povodu završetka godine bit će održan večeras u rezidenciji austrijske ambasade u 19.00 sati. Nastup će biti humanitarnog karaktera, jer će prihod od 5.000 KM biti uručen Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica".

Mozartov će zbor dječaka nastupiti i sutra na "Napretkovom" svečanom božićnom koncertu u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Tim povodom na danas upriličenoj konferenciji za medije u Sarajevu, menadžer zbora Gerhard Grainer je istaknuo dugu historiju dječačkih zborova u Austriji koja datira i više od 500 godina.

Od te tradicije mali otklon čini Mozartov zbor dječaka koji postoji već 51 godinu, od osnivanja 1956. u povodu 200. godine od rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Poredeći ovaj zbor s drugim dječačkim zborovima u Austriji, Grainer naglašava da ovaj čine četiri glasa, koji po mutaciji ne istupaju iz zbora, već nastavljaju pjevati u tenoru ili basu. Nastupaju u različitim ambijentima, od koncertnih dvorana do palača.

Najmlađi član zbora ima osam godina, a najstariji 21. Članovima s 22 godine života prestaje djelovanje u zboru.

Dirigent Peter Lang najavio je iznimno zanimljiv repertoar kojim će se sarajevskoj publici predstaviti ovi mladi muzičari. Težište njihovog repertoara je savremena muzika 20. i 21. stoljeća, s posebnim akcentom na austrijske kompozitore.

Koncert u Narodnom pozorištu činit će dva dijela, od kojih će na prvom biti izvedena svetovna djela bečke muzike, dok će drugi dio ispuniti adventske i božićne pjesme iz cijelog svijeta uz dvije hrvatske, u skladu s praznicima.

Austrijski ambasador u BiH Werner Almhofer naglasio je orijentaciju ove ambasade ka podržavanju brojnih kulturnih događaja i drugih manifestacija, nastojeći biti što aktivnija u kulturnom životu BiH. Muzika ipak ima posebnu vrijednost u životu Austrijanaca, kazao je.

Sve karte za ovaj koncert prodate su za dva dana, a interesovanje brojnih poklonika muzike za nastup Mozartovog zbora dječaka i dalje ne prestaje. Zbor godišnje održi između 40 i 60 koncerata, a nastupaju često i u okviru različitih turneja.