|

Mozaik-skulpturizam: Tomislav Horvat izrađuje skulpture od šibica u prirodnoj veličini

Mozaik-skulpturizam: Tomislav Horvat izrađuje skulpture od šibica u prirodnoj veličini
7
Klix.ba
7.2.2017. u 19:40
22
komentara
7

dijeljenja
1/11
2/11
3/11
4/11
5/11
6/11
7/11
8/11
9/11
10/11
11/11
Mladi umjetnik Tomislav Horvat iz mjesta Podturen u blizini Čakovca je prije desetak godina počeo izrađivati skulpture od šibica u prirodnoj veličini. S obzirom na to da u svijetu umjetnosti do tada nisu viđene skulpture od šibica, svoj način rada nazvao je mozaik-skulpturizam.
"Moja prva skulptura 'Kum' izrađena je od 117.000 šibica i na toj skulpturi sam radio godinu i po. Po uzoru na filmsku trilogiju 'Kum' započeo sam rad na toj skulpturi koju utjelovljuje slavni Al Pacino. Trenutno radim na tematskoj skulpturi pod nazivom 'Očajnik'", rekao je Tomislav.

Na drugoj skulpturi "Pijanist" koja je izrađena od 210.000 šibica Tomislav je radio dvije i po godine.

"Tu skulpturu sam počeo raditi po uzoru na W. A. Mozarta. Međutim, uz sam lik 'Pijaniste' iz doba baroka/klasicizma sam napravio klavir te time udahnuo dašak elegancije", rekao je Tomislav.

Ističe kako su teme njegovih skulptura uvijek neutralne, a motivi su vođeni umjetničkim djelovanjima samih likova.

"Nazvao bih to prije svega spomenicima velikanima umjetnosti jednom sasvim novom tehnikom. Likovi su daleko od nekih nacionalnih ili vjerskih doticaja, jer je moje viđenje umjetnosti neutralno, slobodno i inovativno", rekao je Tomislav.

Ovaj mladi umjetnik izlagao je u Zagrebu i Čakovcu, a njegovi trenutni radovi izloženi su u muzeju Insulanus u gradu Prelogu.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...