Kultura
0

Mostarsko Pozorište lutaka na festivalu u Bugarskoj

Sarajevo-x.com
Mostarsko Pozorište lutaka ovih dana odlazi na Međunarodni lutkarski festival "Magija vjetra", koji će se od prvog do petog juna ove godine održati u Slivenu, u Bugarskoj.

Ovaj festival održava se ove godine u znaku proslave 50. godišnjice Lutkarskog pozorišta iz Slivena, a u programu će, uz sva najznačajnija pozorišta Bugarske, nastupiti i lutkarska pozorišta iz sedam zemalja Evrope i Azije. Pozorište lutaka Mostar jedini je učesnik iz BiH, ali i sa područja cijele bivše Jugoslavije.

Među 17 predstava na programu ovog Festivala Pozorište lutaka Mostar izvesti će predstavu "Pinocchio", prema bajci Carla Collodija, u režiji i dramatizaciji gosta iz Poljske, Jaroslawa Antoniuka. "Pinocchio" je na nedavnom festivalu u Kragujevcu, u izuzetno jakoj međunarodnoj konkurenciji, osvojio grand prix za najbolju predstavu.

U ovoj predstavi igraju Diana Ondelj-Maksumić, Nermina Denjo, Nedžad Maksumić, Serđo Radoš i Igor Vidačković, članovi glumačkog ansambla koji su do sada osvojili brojne značajne nagrade na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima.

Učešće na festivalu u Bugarskoj samo je jedno od gostovanja koje uskoro očekuje mostarske lutkare. Pred njima su u narednom periodu gostovanja u Sarajevu, Ljubljani i Poljskoj, te se može očekivati nastavak dugog niza njihovih nagrada i priznanja. Ovo pozorište iduće godine slavi 60. godišnjicu svog postojanja i rada. Za taj jubilej priprema veliku proslavu i nove kvalitetne projekte, u saradnji sa ponajboljim evropskim lutkarskim stvaraocima.