Kultura
0

Mostarski interkulturalni festival od 1. do 7. jula

FENA
Dvanaesti mostarski interkulturalni festival (MIF) počet će večeras gradskom paradom žonglera, akrobata i klauna i trajat će do 7. jula, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u OKC-u "Abrašević".

Po riječima urednika Media centra OKC-a "Abrašević" Huseina Oručevića, nakon ovih 12 godina MIF je jedini festival koji je ostao na području BiH i jedan od rijetkih na području regiona koji je zadržao svoj alternativni karakter i mogućnost da se umjetnici i alternativna kultura predstave i Mostaru i regionu.

Mostarski interkulturalni festival, kako je istaknuto, ne predstavlja samo umjetnike i aktiviste već i ideje koje stoje iza njih, njihovo zalaganje za pravo na identitet, javne prostore i slobodu stvaranja i izražavanja van svih komercijalnih i nacionalističkih logika te opće uvriježenih vrijednosti današnjice.

Govoreći o otvaranju Festivala, Orućević je kazao kako će večeras nakon gradske parade biti upriličena zabava za djecu i roditelje, službeno otvaranja MIF-a, otvaranje grupne izložbe "Bujroom u Mostar" te muzički koncert.

U narednim danima održat će se, između ostalog, monodrama "Kvartet", predstava klovnova "Sestre Lentard", premijera radio- drame "Slučajni čovjek", koncert mostarskih kantautora, radionica plesne improvizacije, a ove godine pripremljen je i izuzetno bogat dječiji program.

Osim OKC-a "Abrašević", održavanje ovogodišnjeg MIF-a pomogli su Gradska uprava Mostara i Federalno ministarstvo kulture i sporta.