{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Mostarske kiše" još od 1974. pjevaju o ljubavi, Mostaru, domovini, mladosti, snovima...

Klix.ba
24.4.2015. u 10:56
28
10
"Mostarske kiše" još od 1974. pjevaju o ljubavi, Mostaru, domovini, mladosti, snovima...
28
 
Mostarske kiše su nastale 1974. godine u emisiji "Nedjeljom za mlade" Radio Mostara. Počeli su kao grupa od četvero ljudi, a kasnije im se pridružio i hor Osnovne škole "Braća Ribar".
Mostarske kiše su pjevale o ljubavi, Mostaru, domovini, mladosti, snovima. Nakon kratkog vremena počeli su stizati pozivi sa svih strana: gostovali su širom Jugoslavije, u 54 grada Evrope na preko 1000 samostalnih koncerata, sa 81. pjesmom, dva oratorija i kantatom nastalim u sopstvenoj radionici.

Pjevali su na svim jezicima sa područja bivše Jugoslavije, te na engleskom, ruskom, njemačkom, francuskom, italijanskom, romskom. Pjevali su pjesme Alekse Šantića, Hamze Hume, Antuna Branka Šimića, Branka Ćopića, a stihove su im darivali Pero Zubac, Miroslav Antić, V. Milošević, D. Trifunović, D. Brajković i mnogi drugi, komponovali J. Sliško, Kemal Monteno, S. B. Kovačević, E. Bajramović, G. Lengyel. Solirale su im zvijezde kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Kemal Monteno, Željko Bebek, Mladen Vojičić Tifa, Željko Samardžić...

Nažalost, došao je rat, pa su se tako i Mostarske kiše rasule po svijetu.
Nakon rata, kada je počela obnova kulturno-prosvjetiteljskih društava, na inicijativu Amre Dugalić, nekadašnje članice Mostarskih kiša, formirana je nova postava ansambla.

Ansambl Mostarske kiše i danas djeluje u Mostaru. Trenutno broji više od dvadeset članova, a poslušajte njihovu obradu i izvedbu pjesme "U lijepom starom gradu Višegradu" koju su izveli u sklopu odbrane magistarskog rada Ajle Behram, asistentice umjetničkog rukovodioca ansambla.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: