Dodijeljene nagrade
0

"Mostarska liska" već peto veče uspješno održava pozorišnu vatru u Mostaru

G. Š.
Nagrade za najbolje uloge "Male liske" pete večeri Međunarodnog festivala komedije Mostarska liska u Mostaru dodijeljene su Marku Torjancu i Vandi Winter nakon odigrane predstave "Ritina škola" u izvedbi pozorišta "Planet Art".

Nagrađena Vanda Winter je kazala kako je ovu predstavu odigrala puno puta, ali da je željno iščekivala nastup pred mostarskom publikom.

"Ovo je moj prvi nastup u Narodnom pozorištu Mostar i zaista sam uzbuđena. Iako sam sa svojim matičnim pozorištem već nastupala u Mostaru, prvi put sam u Narodnom pozorištu Mostar i veoma me raduje što učestvujemo na ovom festivalu", istakla je Winter vidno zadovoljan osvojenom nagradom za ulogu šarmantne frizerke Rite.

Ritina škola govori o tome kako znanje utječe na čovjeka i njegov pogled na svijet, ali i o tome koliko društvo utječe na znanje i na potrebu za njim.

"Ritinu školu" napisao je britanski dramaturg Willy Russell. To mu je jedan od najpoznatijih uradaka koji je 1983. pretočen u film koji je zaradio tri nominacije za nagradu Oscar.

Režiju pretposljednje komedije koja je prikazana na ovogodišnjem festivalu "Mostarska liska" potpisuje Marko Torjanac, diplomirani glumac i osnivač pozorišta "Planet Art", koji ujedno tumači ulogu rezigniranog profesora Pravdana kojem će frizerka Rita promijeniti život.

On je izrazio zadovoljstvo učešćem na festivalu u Mostaru, navodeći kako je posebno u ovo doba korone važno održati bilo kakvu pozorišnu vatru, što ovaj festival upravo i čini.

"Mnogi festivali su bili prisiljeni odustati, pa mi je izuzetno drago što se 'Mostarska liska' ipak održava uprkos ovim teškim uslovima, zato što to onda pokazuje koliko je pozorište živo i potrebno i mislim da je taj napor i kreativnost najbolji odgovor na krizu s kojom smo suočeni", istakao je reditelj i glumac u ovoj predstavi.

Večerašnjom predstavom "Sakati Billy sa Inišmana" Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, završava takmičarski dio programa ovogodišnjeg festivala "Mostarska liska".

U srijedu 29. septembra stručni žiri će dodijeliti Velike liske za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju i najboljeg glumca/glumicu, kao i posebne nagrade, nakon čega će uslijediti koncert grupe "Divanhana" u čast nagrađenih.