Komedija kao spas
19

Mostarska liska: Festival raste, predstave su životne i kvalitetne

Piše: R. D.
Adnan Lugonić (Foto: Klix.ba)
Adnan Lugonić (Foto: Klix.ba)
Festival komedije "Mostarska liska" i ove godine tradicionalno, 14. put u grad na Neretvi dovest će najbolje predstave ovog žanra iz cijele regije.

Liska je za Mostar važna, ovaj grad komediju živi, a za svaku predstavu se uvijek tražila karta više. O ovogodišnjom festivalu, koji će sigurni smo i ovaj put svaku noć između 22. i 29. aprila puniti veliku salu Narodnog pozorišta, pričali smo sa selektorom festivala Adnanom Lugonićem.

"Zajednička nit svih predstava je ta da prilično otvoreno progovaraju o bitnim segmentima života. Nerijetko se za komedije vezuje to da su u pitanju lagane, eskapističke predstave kojima je jedini cilj da zabave publiku, nasmiju je do suza – kako se najčešće reklamiraju, ali to nije slučaj sa predstavama koje su se našle u ovogodišnjoj selekciji. Svakako, među prijavljenim je bilo i takvih predstava, tzv. teatarskih tezgi, gdje je očiti cilj da se na što lakši način uzme novac nudeći publici kvalitativno sumnjiv sadržaj. Zato i postoje selekcije i takve predstave se ne smiju naći u programima festivala sa dignitetom, a Mostarska liska je upravo takav festival", kaže nam Lugonić o karakteru predstava.

Kroz predstave se najčešće prožimaju politika i ljubav, dvije naizgled daleke, a ipak jako povezane stvari.

"Teatar se kroz vrijeme neminovno mijenja, on je refleksija društva, konzervira određeni društveni momenta, suštinu trenutka u kojem se dešava. Politika je oduvijek neodvojiva od teatra, još od antičke Grčke. Samim tim, teatar, onaj pravi, istinski nikada nije ignorisao politiku, a i kada ju je ignorisao to je radio ciljano, dajući time svoj komentar na politiku. Danas bi bilo veoma neodgovorno raditi predstave ne vodeći računa o političkoj situaciji, ignorišući političko-društvene odnose. To ne znači da tema predstave mora biti direktno politika, ali stvarati bez svijesti o socijalnom kontekstu, a politika direktno utiče na taj kontekst, kreira ga, ne prateći društvene procese, i ne tražeći dublju pozadinu onoga što nam se kroz medije prezentuje je krajne nesavjesno", kaže naš sagovornik.

Važno je da predstava ne bježi od suočavanja i raskrinkavanja trenutka u kojem nastaje

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Sve predstave treba pogledati, ali je mišljenja da su posebno zanimljive "Jedan sluga dva gospodara", Gradskog satiričnog kazališta Kerempuh iz Zagreba i "Demokracija" autor Zijah Sokolović, budući da se radi o predstavama koje imaju interaktivne dijelove i publika postaje direktni akter.

Mostarska liska je festival komedije, a često se postavlja koliko je danas teško nasmijati publiku, je li ovo vrijeme od komedija ili karakter vremena bolje donose neki drugi dramski oblici.

"Mislim da karakter ovog, kao i karakter ranijih vremena donose dobre predstave, nevezano za žanr. Važno je da predstava ne bježi od suočavanja i raskrinkavanja trenutka u kojem nastaje. A sada da li će se publika smijati, plakati ili doživjeti neke druge vrste katarze i saznanja, to je manje važno", kazao je Lugonić.

Mostarska liska ne misli stati na ovome.

Postati međunarodni festival i šire od naše regije

"Liska će u budućnosti rasti. Planiramo da napravimo Festival koji će postati međunarodni u punom smislu te riječi, čime ćemo prevazići granice regiona i doprijeti to nekih važnih evropskih teatara. Također, namjera nam je da privučemo mlade ljude, buduće teatarske profesionalce uspostavljajući saradnje sa akademijama regiona, čime ćemo formirati neku vrstu paralelnog programa u sklopu kojeg će se naći predstave nastale unutar tih akademija", govorio nam je Adnan o planovima.

Nismo mogli da se ne dotaknemo preporoda koji proživljava institucija u kojoj radi i koja organizira festival – Narodnog pozorišta Mostar.

"Drago mi je da se osjete i prepoznaju napori, kontinuirani pomaci u funkcionisanju i svakodnevne male pobjede kolektiva Narodnog pozorišta u Mostaru. Naravno, da bismo došli do stvarnog preporoda potrebno je vrijeme, predan rad i strpljenje, čega su svjesni svi članovi i članice glumačkog ansambla, menadžmenta, te ostali uposlenici i uposlenice Narodnog pozorišta u Mostaru. Uz sve ovo, ponekad je novac presudan faktor u poboljšanju produkcije predstava, jer bez novca je jako teško dovesti kvalitetne članove i članice autorskih timova, prije svega reditelje i rediteljke. Stoga je vrlo bitno da prije svega političke strukture, od kojih direktno zavisi finansiranje pozorišta, također prepoznaju dosadašnje pomake u radu, taj pravi mali preporod i u skladu s tim daju dodatnu finansijsku podršku Narodnom pozorištu u Mostaru, a mi ćemo, zauzvrat, publici nastaviti nuditi važne i kvalitetne predstave", kazao je na kraju Adnan Lugonić, umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar.