Mostarki Senki Marić nagrada "Meša Selimović" za roman "Kintsugi tijela"

Mostarki Senki Marić nagrada "Meša Selimović" za roman "Kintsugi tijela"
1.733
A. K.
7.9.2019. u 22:08
14
komentara
1,7k

dijeljenja
Mostarki Senki Marić nagrada "Meša Selimović" za roman "Kintsugi tijela" Foto: A. K./Klix.ba
"Kintsugi tijela" najbolji je roman objavljen u prošloj godini na govornom prostoru BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a autorici ovog djela, Mostarki Senki Marić večeras je u Tuzli dodijeljena prestižna književna nagrada "Meša Selimović". Ovim činom završeni su ovogodišnji, 19. Međunarodni književni susreti "Cum grano salis".
U ovogodišnjem užem izboru za nagradu "Meša Selimović" bilo je pet romana, odnosno "Divlje Guske" Julijana Adamovića, "Terorist" Emira Imamovića, "Kintsugi tijela" Senke Marić, "Skica u ledu" Josipa Mlakića i "Unutrašnjost" Miće Vujičića.

Odluku o najboljem spisateljskom ostvarenju publikovanom u prošloj godini donio je žiri kojeg je činio predsjednik Mile Stojić te članovi Faruk Šehić, Andrej Nikolaidis, Robert Perišić i Vladimir Arsenić.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba


Oni su odlučili da prestižnu književnu nagradu Meša Selimović dodijele Senki Marić za djelo "Kintsugi tijela".

U obrazloženju žirija je navedeno da se u djelu koje govori o karcinom kod žene autorica suočava sa podivljalim ćelijama svoga tijela, ali i patrijarhalnim okruženjem koje bolest još uvijek doživljava kao sramotu.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba


Kroz ovo djelo, navedeno je, progovaraju glasovi hiljada žena koje je bolest bacila u surovu dramu izolacije, patnje i ostavljenosti.

"Roman govori o ženskome tijelu, u našoj civilizaciji često svedeno na puki seksualni objekat. Tijelo koje nagriza opaka bolest traži višak ljubavi koja izostaje, a ljubav je jedini lijek. Kod Marićke tijelo je ujedno i duša, ona je zbilja i metafora, a njegovi ožiljci su znakovi udesa i akcenti njegove ljepote", istakao je Stojić prilikom čitanja obrazloženja za dodjelu nagrade.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba


Djelo je pisano preciznim i elegantnim rečenica, sa mnoštvom upečatljivih detalja, a tokom čitanja ostavlja snažan dojam i zarobljava čitatelja svojom sugestivnošću i izražajnom ekspresijom.

"Tok turobne sadašnjosti isprekidan je uspomenama i slikama djetinjstva kao oaza na utjehe i klice nesreće. Jezik tijela ovdje se preobražava u tijelo jezika, pokazujući da književnost, ako i ne može pružiti odgovore, barem uspijeva postavljati snažna i sugestivna pitanja o mogućnostima ljubavi, jedinog smisla našeg postojanja", naglasio je Stojić.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba


Ova književna nagrada autorici djela je od velikog značaja, a kako je istaknula u susretu s novinarima, došla je kao veliko iznenađenje.

"Sama nagrada koja nosi ime Meše Selimovića je izuzetno vrijedna. Za mene je intimno bio jedan od najvažnijih pisaca, u kojeg sam se doslovno zaljubljivala. On je pisac koji je uvijek bio emocija i ljubav. Uvijek sam u podjeli koja je postojala između Meše Selimovića i Ive Andrića, pripadala Mešinom taboru, tako da je ovaj trenutak večeras još posebniji", kazala je Marić.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba


Smatra da je važno da ovaj roman otvoreno govori o različitim temama koje su generalno vezane za ženu i žensko tijelo, tipično ženske bolesti i sve promjene koje uz to idu.

"To su neke teme o kojima se u javnosti često ne govori i one su najčešće dio intime. Time što otvoreno govorim o svemu tome nadam se da dodajem još jedan kamenčić na putu koji vodi u otvorenije, jasnije i razgovjetnije govorenje o tom iskustvu bivanja žene u svijetu", dodala je Marić.

Večerašnju ceremoniju zatvaranja književnih susreta i dodjelu nagrade Meša Selimović pratio je i umjetnički dio programa u okviru kojeg je nastupio hor Pontanima s gostujućim horom choRinteRkultuR iz Švicarske.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba


I ove godine, kroz svoje 19. izdanje Međunarodni književni susreti Cum Grano Salis u Tuzli su okupili književnike, slaviste, profesore književnosti, kritičare, izdavače i ljubitelje pisane riječi. Svi oni su imali priliku razmjenjivati svoja dosadašnja bogata iskustva, ali i uživati u bogatom programu književnih susreta.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...