Poslali pismo gradonačelniku
0

Mostar: Teatar mladih želi odigrati predstavu pred Vijećnicom

FENA
Omladinski studio Mostarskoga teatra mladih - 1974 obratio se mostarskom gradonačelniku Ljubi Bešliću s molbom da dopusti odigravanje predstave "Maslinova grana" ispred Vijećnice grada Mostara.

"'Maslinova grana' priča je koja opisuje naš život (poslijeratne djece) u surovoj svakodnevnici grada Mostara. Svakodnevnici koja nas je navela da govorimo, da progovorimo i da našim udruženim snagama promijenimo ovu našu tužnu stvarnost.

Cilj je naše predstave navesti ljude na promijenu, baš kao što smo se i mi promijenili igrajući ovu predstavu. Znamo da ne možemo promijeniti mišljenje svakog građana ovog grada, ali promijeniti mišljenje barem jednog veliki je uspijeh za nas. Kao što smo postepeno gradili našu predstavu, tako ćemo postepeno mijenjati i ljude i njihova ograničena mišljena od kojih mi nedužni osjećamo velike posljedice.

Do kad će se zbijati šale na račun Mostara i do kada će Mostar biti predstavljan kao crna rupa? E pa mi nećemo to dopustiti. Mi, mladi Mostara, moramo mijenjati sebe jer će se tako mijenjati slika ovog napaćenog nam grada. Umjesto da se iskoriste naše različitosti, mi se "koljemo" oko njih i to je u suštini najveći problem.

Mi ne želimo da krajičkom oka posmatramo ovo nepodnošljivo stanje i da se pravimo nijemi i slijepi. Zato imamo usta da pričamo i mi ćemo pokušati da kroz našu predstavu otvoreno kažemo što nas muči", stoji, uz ostalo, u otvorenome pismu gradonačelniku Bešliću.

Za kraj vam želimo reći našu poruku koja je ujedno i poruka naše predstave:

Trebalo bi ubijati prošlost sa svakim danom što se izgasi, izbrisati je da ne boli. Lakše bi se podnosio dan što traje, ne bi se mjerio s onim što više ne postoji. Ovako se miješaju utvare i život, pa nema ni čistog sjećanja ni čistog života", stoji u poruci Omladinskog studija Mostarskoga teatra mladih gradonačelniku Bešliću.