Mostar svake godine dodatno obogati najljepšu uličnu galeriju u regiji

Mostar svake godine dodatno obogati najljepšu uličnu galeriju u regiji
23
R. D.
5.9.2019. u 17:43
16
komentara
23

dijeljenja
1/9 Foto: R. D./Klix.ba
2/9 Dinho Bento (Foto: R. D./Klix.ba)
3/9 Foto: R. D./Klix.ba
4/9 Foto: R. D./Klix.ba
5/9 Foto: R. D./Klix.ba
6/9 Foto: R. D./Klix.ba
7/9 Foto: R. D./Klix.ba
8/9 Foto: R. D./Klix.ba
9/9 Foto: R. D./Klix.ba
Do 8. septembra u Mostaru traje 8. Street Arts Festivala, manifestacija urbane kulture koja svake godine u gradu na Neretvi dodatno obogaćuje njegovu neformalnu galeriju moderne umjetnosti na otvorenom.
Marina Đapić, voditeljica Street Arts Festivala, kaže nam kako su ovi povodom u Mostar došli umjetnici iz svih dijelova svijeta, donijeli svoje ideje i vještine, energiju njihovih krajeva.

"Tu je ekipa iz Italije, Španije, Brazila, Njemačke, a naravno tu su i naši lokalni umjetnici, ali i onih iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Danas će početi oslikavati svoj prvi mural i 15-godišnja Iva Pažin iz Mostara. Posebno nam je zadovoljstvo dati priliku mladim autorima iz našeg grada da se afirmiraju kroz Street Arts Festivala", kazala je Đapić.

Reakcije građana su kao i uvijek jako dobre, Marina podsjeća kako festival donosi jednu pozitivnu socijalu energiju i svaki dan svjedoči takvim reakcijama građana.

"Svakodnevno dolazi do nekih komunikacija i poznanstava koje da nije festivala se nikad ne bi desile. Street Arts Festivala je obgrlio čitav grad. Došao je u neke skrivene sokake, ali i na neke vidljive površine i stvara jednu jedinstvenu umjetničku priču, važan dio kolektivne memorije", pojasnila je.

Nije tajna da murali koje festival daruje Mostaru imaju uticaj na njegove građane, ali i na kulturni život, postali su i prava turistička atrakcija...

"Nakon osam godina rada možemo reći da je ovo jedna od najljepših uličnih galerija na ovim prostorima, ali i regiji", zaključila je Marina Đapić.

Na uglu Titove ulice i Dudina sokaka stvara Dinho Bento, brazilski umjetnik specijaliziran za ornitološke ilustracije. Dinho slika tri laste u letu koje simboliziraju Mostar na jedan jednostavan, logičan, ali i originalan način.

"Mostar je svjetski poznat po skokovima sa Starog mosta, to su najslavniji skokovi na svijetu i to su laste. Evo ovdje sada i moje tri laste kao jedna moja vizija ovog grada i njegovih skokova", kazao nam je.

Sjajni murali nastaju na raznim dijelovima Mostara, a ideje se kreću od portreta čuvenih Mostaraca poput Alekse Šantića, do ekstravagantnih slika iz najdublje autorove mašte.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...