Večeras
31

"Mostar - stvarnost ili utopija?": Marin Bago i Irma Baralija u podcastu Sarajevofesta

L. K.
Večeras u 20 sati će u okviru Sarajevofesta biti dostupan podcast "Mostar - stvarnost ili utopija?". Razgovor će voditi Dragan Markovina, a njegovi gosti bit će Irma Baralija i Marin Bago.

Baralija je tužila BiH Evropskom sudu za ljudska prava zbog toga što je ova zemlja godinama oduzimala izborno pravo građanima Mostara. Pobijedila je državu. Ona i Bago će večeras govoriti o izborima koji su oduzeti građanima Mostara.

"Mostarci, mlađi od 30 godina, nikad nisu glasali na lokalnim izborima u svom gradu. 12 godina, HDZ je spriječavao te izbore, a SDA se nije previše uznemiravala. To se dešava u srcu Evrope u 21. stoljeću! Irma Baralija, Mostarka, nije htjela da trpi tu političku represiju i tužila je Bosnu i Hercegovinu Evropskom sudu za ljudska prava. Sud je presudio u njenu korist, i u korist svih demokratskih Mostaraca i naložio održavanje izbora. Jedna mlada žena je prekinula brutalno izigravanje ljudskih i demokratskih prava. Demokratija je bukvalno bila kidnapovana u Mostaru", navodi se u saopćenju Sarajevofesta.

Marin Bago je nesalomljivi borac za prava potrošača, i građana Mostara. Poznat po kultnim izjavama : "Mostar je kosmopolitski grad, ne može se dijeliti"; "Car je go. Iza pustih političkih priča ne stoji ništa, samo jedna velika obmana na koju su građani Mostara nasjedali dugi niz godina." i "Mostar truju i pljačkaju, a nikada nismo imali veći proračun!".

U 22 sata, u okviru programa Forum mladih o "Digitalnim informacijama u Bosni i Hercegovini za vrijeme Pandemije". Moderatori Tarik Bičo i Matea Mavrak, razgovaraju sa dr. Samirom Nuhanović koja je operativna direktorica Softhouse Balkans, IT kompanije koja je članica grupacije Softhouse Consulting sa sjedištem u Švedskoj.

Kroz rad u IT sektoru u BiH, Samira je prije svega fokusirana na razvoj ljudi unutar kompanije te njihovo aktivno integrisanje u menadžment procesa.

Više o 6. danu Sarajevofesta potražite ovdje.