U 20 sati
17

Mostar se sutra prisjeća nedavno preminulog novinara Džemala Raljevića

Piše: R. D.
U četvrtak, 5. jula s početkom u 20 sati u Kongresnoj dvorani Hotela "Bristol", održat će se Veče sjećanja na lik i djelo mostarskog novinara, publiciste i književnika Džemala Raljevića.

Ovaj Hommage priređuje izdavačka kuća "Grafičar promet" iz Sarajeva i Džemini prijatelji, a svaki posjetilac te večeri, dobiće na poklon i knjigu "Totalna rasprodaja" koju je za ovu priliku pripremio i uredio Hamica Ramić, stalni Raljevićev suradnik, urednik većine njegovih prethodnih knjiga.

"To je trebao biti naslov Džemine knjige koju je on namjeravao izdati ovoga ljeta. Nažalost, u tome ga je spriječila bolest i konačni odlazak, a izdavač je htio da se ta knjiga ipak štampa. Kako to, ipak, nije bio kompletan materijal, predložio sam izdavaču nešto drugo i on je to prihvatio. Naime, knjiga u prvom dijelu sadrži pregled i dijelove iz Raljevićevih prethodnih 16 knjiga, a u drugom dijelu i taj nedovršeni tekst nove knjige. Time ova knjiga postaje jedna vrsta spomenika Džemalu Raljeviću, tom neumornom čuvaru mostarskog duha, odnosno najplodnijem autoru knjiga na temu izvornog mostarskog humora, odnosno, liskaluka", pojašnjava Ramić.

U programu ove Hommage večeri, najavljeni su, pored Smaila Vilića, direktora "Grafičar prometa" i Hamice Ramića, kao urednika, još i Gradimir Gojer, Đoko Ninković, Zlatko Serdarević, Florijan Mićković i Krešimir Šunjić.