Veliki pjesnik
370

Mostar se prisjetio Alekse Šantića: Pjesmama i cvijećem obilježena 96. godišnjica smrti

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Polaganjem cvijeća ispred biste u mostarskom parku Alekse Šantića uz prigodan recital i sadnju stabla prijateljstva obilježena je 96. godišnjica smrti najpoznatijeg mostarskog i jednog od najutjecajnijih bh. pjesnika.

U sklopu obilježavanja godišnjice smrti Alekse Šantića u organizaciji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Mostara ljubitelji Šantićeve poezije prethodno su uz Šantićev grob položili cvijeće i na grob Svetozara Ćorovića te mezar Osmana Đikića.

Obilježavajući godišnjicu, Šantićeve smrti Prosvjeta je sedmu godinu za redom organizirala i Internacionalni Šantićev festival djece pjesnika, koji je okupio mlade iz cijele regije.

"Ovo je veliki događaj za grad Mostar. Ovi mladi ljudi su unijeli poseban duh i dokazali da se možemo ujediniti oko univerzalnog jezika poezije. Od njih trebamo učiti kako se živi, jer oni to znaju", kazao je generalni sekretar mostarske Prosvjete i direktor festivala Goran Kosanić.

S ponosom ističe kako je na ovogodišnji festival pristiglo oko 2.000 radova mladih pjesnika iz zemalja čitave regije.

Milan Samardžić iz Crne Gore prvi je put učesnik festivala i veoma je sretan što je jedan od finalista.

"Pisao sam o jednoj priči koju smo čitali na času", kaže finalista iz Crne Gore oduševljen Šantićevim rodnim gradom.

Oduševljenje nije skrivala ni Elena Majstorović iz Beograda koja po treći put učestvuje na festivalu i već ima prijatelje u Šantićevom Mostru.

“U uži krug finalista, stručni žiri koji čine Božo Kijac, Sonja Jurić i Adnan Žetica odabrali su 30 najboljih mladih pjesnika koji su došli u Mostar iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makednije i Slovenije”, kazao je Kosanić.

Za učesnike festivala koji su pokazali kako kaže Kosanić veliko zanimanje za mostarskog pjesnika organizirana je posjeta rodnoj kući Alekse Šantića.

Ovogodišnji festival održava se 1. i 2. februara uz podršku Grada Mostara i brojnih prijatelja, pa je program iznimno bogat i sadržajan.

Tako će se večeras u holu Narodnog pozorišta Mostar u 18:30 sati održati izložba 'A. Šantić u zbirci Muzeja Hercegovine', dok od 19 sati u Narodnom pozorištu kreće finalna večer festivala.

Kao Aleksa Šantić nastupit će Emir Spahić, a svoj nastup imat će Mostarske kiše i Plesni klub 'Mo-stars'.

Zavjesa se spušta večeras na ovogodišnje izdanje festivala, u znaku sjećanja na Aleksu Šantića, dodjelom nagrada najboljim pjesničkim ostvarenjima i druženjem mladih iz čitave regije.