Kultura
0

Mostar: Otvorena izložba "Restart - arhitektura u BiH 1995-2010"

FENA
Mostar
Mostar
U organizaciji Udruženja za afirmaciju arhitekture, kulture prostora i vizualnih umjetnosti "FORA" i galerije Aluminij večeras je u Galeriji Aluminij upriličena izložba "Restart - Arhitektura u Bosni i Hercegovini 1995-2010". Partner izložbe u Mostaru je grupa FILTER iz Sarajeva.

Projekt "Restart" je pokrenula Asocijacija arhitekata BiH u suradnji sa ostalim asocijacijama i savezima arhitekata koji djeluju na prostoru BiH i obuhvata istoimenu knjigu i arhitektonsku izložbu.

Po riječima člana Upravnog odbora Asocijacije arhitekata BiH Adema Mutavelića, bosanskohercegovačka arhitektura nema jedinstven stil, nego je poprimila pomalo od svakog stila iz cijeloga svijeta.

"Cilj projekta je kritički sagledati suvremene bosansko-hercegovačke arhitektonske scene u značajnom petnaestogodišnjem razdoblju nakon rata, te njezin odnos spram regionalnog i europskog konteksta", kazao je predsjednik Asocijacije arhitekata BiH Adnan Harambašić.

Po njegovim riječima, na izložbi je predstavljeno120 radova-projekata, kako ideja tako i realizacija iz oblasti interijera, zaštite kulturno-povijesnog naslijeđa, javnih i stambenih objekata do urbanističkih projekata, od ukupno 400 prijavljenih radova-projekata.

Odabir dosadašnjih arhitektonskih projekata je povjeren Hansu Ibelingsu, povjesničaru i kritičaru arhitekture iz Nizozemske, osnivaču i glavnom uredniku arhitektonskog magazina "A10 new European architecture", s priznatim referencama u internacionalnim kulturnim i umjetničkim krugovima.

Izložba "Restart - arhitektura u BiH 1995-2010", uspješno je održana u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, u Muzeju grada Beograda, te u Barceloni (Co-legi d `Arquitects de Catalunya), a očekivat je da se predstavi u svim većim gradovima BiH.

Postavku izložbe nameće arhitektura galerije gdje prostor navodi posjetitelja na lutanje i samostalno istraživanje. Dijeljenje prostora ostvaruje se vješanjem plakata na sajle koje se razapinju između zidova galerije, a koji moraju biti izloženi kao slobodnostojeći, viseći plakati na kružnom platnu.

Izložba će biti otvorena 15 dana od dana otvaranja.