{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mostar: Otvorena izložba fotografija "Ćirini dokumenti"

F
24.5.2012. u 20:41
0
0
Mostar: Otvorena izložba fotografija "Ćirini dokumenti"
0
Mostar: Otvorena izložba fotografija "Ćirini dokumenti"
U sklopu Mostarskog proljeća 2012. - dana Matice hrvatske, večeras je u Galeriji Aluminij otvorena izložba fotografija "Ćirini dokumenti", na kojoj je izloženo stotinjak dijela slavnog mostarskog fotografa Ćirila Ćire Raiča.
Izložbu čine odabrane fotografije iz više od pola stoljeća dugog Raičevog opusa, a podijeljene su na tematske cjeline s motivima arheološke, spomeničke i arhitektonske baštine, te ruralnih i prirodnih krajolika i portreta ljudi.

Po riječima direktorice Zavoda za kulturnu baštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona Ivanke Miličević – Capek, Raičeve fotografije su "vremeplov, a gledatelji vremenski putnici pred kojima oživljavaju neprolazni trenuci uhvaćeni u mrežu historije".

"Zahvaljujući svom talentu, radu i predanosti, Ćiro je svoj zanat fotografa pretvorio u umjetnost. Bilježeći stanje kulturno-historijske baštine na terenu, dokumentirao je i odnos prema našoj ostavštini za budućnost", dodala je Ivanka Miličević – Capek.

Ćiril Ćiro Raič rođen je 1936. godine u selu Strgonice, općina Konjic. Osnovnu školu završio je u Ostrošcu, a nakon završetka osnovnoškolskog obrazovanje odlazi u Mostar i učlanjuje se u Fotoklub 'Salko Šestić'.

Fotografski je obrt učio i izučio u mostarskom Fotocentru. Završivši posao 1955. godine postaje fotograf u službi Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u Mostaru.

Zvanje majstora umjetničke fotografije, Raič je stekao 1975.godine od kada je i postao članom Udruženja primijenjenih umjetnika BiH i bivše Jugoslavije.

Raič je tokom svoje dugogodišnje karijere napravio više od 200.000 fotografija, koje je izlagao na oko 250 skupnih i na 61 samostalnoj izložbi. Također, priredio je i 196 tematskih samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Umro je 2011. godine nakon duge i teške bolesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: