Kultura
1

Mostar: Održano književno veče posvećeno Osmanu Đikiću

FENA
Književno veče posvećeno stogodišnjici smrti pjesnika Osmana Đikića održano je sinoć u holu Vladičanskog dvora, u okviru manifestacije "Šantićeve večeri poezije 2012" koja se održava u organizaciji Srpskog prosvjetnog kulturnog društva Prosvjeta GO Mostar.

Tom prilikom je Veselin Gatalo, potpredsjednik SPKD Prosvjeta GO Mostar izložio svoj esej pod nazivom"Osman Đikić, mrtav i neumrli" posvećen pjesniku i njegovom djelu:

"Osman Đikić nije bio običan čovjek, čak ni običan pjesnik. Opjevane ljubavi, patriotske ili muško - ženske, u Đikićevoj poeziji imenuju, pored ljubavi same, i vrijeme. U pjesmi 'Đaurko mila', prepjevavanoj i pjevanoj i u turskim vojnim pohodima, vidi se refleks vremena koje nije priznavalo slobodu ni u jednom segmentu ljudskih kontakata, čak ni muško – ženskih.

Pjesnik koji je u isto vrijeme poštovao i prezirao konvencije, što turske – što austrijske, baš kao i tradicionalne - hercegovačke, nije se mirio sa svojim vremenom i mogao se oteti okovima zabrana i sagledati to vrijeme dovoljno dobro, sa dovoljne udaljenosti da možemo kritički, čak objektivno, promišljati o tadašnjim vremenima i političkom prostoru", govorio je Gatalo istakavši da bi svesti Osmana Đikića i brata mu po pjesmi i ideji, Aleksu Šantića, samo na srpstvo, bila velika greška, bez obzira na njihov dokazani srpski patriotizam i ljubav prema Srbiji. "I tada bi se učinio grijeh iskrivljenja istine, jedan od najgorih grijehova pamćenja. I zato, da se ne ogriješim o mrtve i žive, o sebe i vas, o pjesnika i njegovo djelo, uživaćemo u njegovim pjesmama, jer je to neprocjenjivo blago koje nam je ostavio", rekao je, između ostalog, Gatalo.

Posjetitelji su imali posebnu privilegiju pogledati prvi film ikada snimljen u Mostaru – snimak sa sahrane ovog velikana, napravljen 1912. godine, ali i da čuju njegove pjesme "Moja ljubav", "Pred osvit", "Na groblju", "Stišaj se srce bolno", "Pjesmi" i "O, ti" u interpretaciji mladih glumaca Bojana Beribake i Jelene Bašić. Poseban doprinos večeri dao je i muzičar Ale Puzić, koji je, na zadovoljstvo prisutnih, uz pratnju gitare izveo Šantićeve pjesme "Što te nema" i "Emina", priopćeno je iz "Prosvjete" Mostar.