Kultura
1

Mostar: Održana književna večer slovenskih pjesnika

FENA
U organizaciji Književnog kluba Mostar (KKM) i Muzičkog centra Pavarotti u petak navečer u MC-u Pavarotti održana je večer pjesnika i kantautora iz Slovenije. Mostarskoj publici predstavili su se slovenski pjesnici, koji su dio međunarodnog književnog karavana "Neretvanske Vedrine".

Inače, projekt "Neretvanske Vedrine" organizira časopis za poeziju i umjetničku fotografiju "Republika poezije", čiji je glavni urednik poznati bosanskohercegovački književnik Admiral Mahić, a izdavač Udruženje za interkulturalnu razmjenu Prokultura – Sarajevo, priopćeno je iz KKM-a.

Kroz zanimljiv program u ugodnoj atmosferi ljetne večeri smjenjivali su se poezija i glazba, dok su svojim stihovima Mostarce oduševili pjesnici iz Slovenije: Željko Perović, Ana Porenta, Senada Smajić, Gregor Grešak, Mojca Alešovac, Nataša Švikart, Marjan Pungartnik, Sabina Hvastija, Breda Slavinec i Marko Grobler.

Također, publika je uživala i u muzičkim izvedbama slovenskih kantautora Andreja Tomšića, Marka Groblera i Petera Andreja, te u nastupu plesačice Edite Čerče.

Nakon predstavljanja gostiju nastupili su i članovi KKM-a: Almin Kaplan, Adnan Žetica, Ivan Vrljić, Lidija Pavlović-Grgić, Zijada Zekić, Marija Perić-Bilobrk i Anes Oručević.

Književnik Almin Kaplan, član Upravnog odbora KKM-a, izrazio je zadovoljstvo jer je KKM mogao učestvovati u organizaciji ovog jedinstvenog programa koji je ponudio kvalitetnu poeziju i muziku, te bio prilika za upoznavanje umjetnika iz Slovenije.

"Primarna ideja KKM-a je stvaranje ovakve atmosfere koja je motivirajuća za rad članova kluba zbog uvezivanja s domaćim i inozemnim umjetnicima. Riječ je o međunarodnom festivalu 'Neretvanske Vedrine' i to je za nas velika stvar. Inače, ova karavana traje od 1. do 5. augusta. Počela je u Počitelju, nastavila se u Parku prirode Hutovo blato, Ljubuškom i Mostaru, a zatim (4. 8. 2012.) slijede Stolac i Sarajevo (5. 8. 2012.)", rekao je Kaplan.