Kultura
0

Mostar: Nagrade najboljim predstavama i glumcima u 2007. godini

FENA
Dramski umjetnici, kritičari, profesori i drugi redovni pratioci teatarskih zbivanja u Bosni i Hercegovini odlučili su većinom glasova o godišnjim nagradama što ih dodjeljuje časopis za dramu, teatar i odgoj "TmačaART" iz Mostara za najbolje predstave i glumačka ostvarenja na scenama bosansko-hercegovačkih teatara, saopćio je danas Centar za dramski odgoj.

Svečanost dodjele nagrada bit će održana u utorak, 25. marta 2008. godine, u nezavršenoj dvorani Mostarskog teatra mladih.

Nagrada "Ključ Tmače" za najbolju predstavu nastalu u 2007. godini na bosansko-hercegovačkim teatarskim scenama pripala je predstavi Lutza Hübnera "Nakaze", u režiji Dine Mustafića te produkciji Pozorišta mladih iz Sarajeva.

Za najbolju akademsku predstavu u 2007. godini u nastavnom procesu bh. teatarskih škola ova nagrada će biti dodijeljena predstavi Franka Vedekinda "Buđenje proljeća", u režiji Selme Spahić, mentora Dine Mustafića (Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo).

Dobitnica nagrade "Tmačin prsten" za najbolju žensku ulogu u 2007. godini ostvarenu u predstavama produciranim na bh. teatarskim scenama je glumica Nikolina Đorđević. Nagrađena je za ulogu Katarine u predstavi "Madam San Žen" Viktorijena Sardua i Emila Moroa te u režiji Milice Kralj, a u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke.

Za najbolju mušku ulogu u 2007. godini, ova nagrada pripada glumcu Borisu Leru za ulogu Aladina u istoimenoj predstavi, autorskom projektu Kaće Dorić, u produkciji Pozorišta mladih iz Sarajeva. Ler je nagrađen i za cjelokupnost glumačkog opusa koji je ostvario u brojnim predstavama u pozorištima i studentskim ispitima na Akademiji scenskih umjetnosti.

Nagrada "Tmačin prsten" za glumački zanos i strast iskazanu u zajedničkom povratku nakon duže pozorišne apstinencije pripada glumačkom paru Vesni Mašić i Josipu Pejakoviću za angažman u predstavi Eugene O Neil "Dugo putovanje u noć" (režija Zvone Šedlbauer) u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.