Kultura
0

Mostar: Nadi Đurevskoj i Bogdanu Dikliću nagrade za životno djelo

FENA
Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info
Nagrađivani film "Obrana i zaštita", Bobe Jelčića otvorio je sinoć u Cinestaru 7. dane filma Mostar, na kojima će u pet dana trajanja festivala biti prikazano devet filmova iz BiH i regiona.

Tom prilikom premijer HNK-a Denis Lasić i izaslanik Vjekoslava Bevande, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Marko Vujević uručili su nagrade za životno djelo Nadi Đurevskoj i Bogdanu Dikliću, glavnim glumcima "Obrane i zaštite".

Film je istovremeno prikazan u dvije prepune dvorane Cinestara, na čijem će se redovnom repertoaru, zbog iznimnog zanimanja publike, uskoro i naći.

Inače, film je osvojio nagrade u Puli, Motovunu i Sarajevu te dobio jako dobre kritike. Svjetsku premijeru imao je na Berlinaleu, gdje je, prema rediteljevim riječima, ostvario ozbiljan input u neke svjetske distribucijske kuće.

Ovo je uvjerljiva priča o svakodnevnom životu u podijeljenom društvu, svijet u kojem paranoja, komedija i drama koegzistiraju. Također, ovo je i pronicljiv psihološki portret čovjeka koji je prisiljen prijeći nevidljivu granicu koja razdvaja dvije zajednice u jednom gradu - Mostaru. Prije svega, ovo je priča o čovjeku koji je izgubio sve što što ga određuje, kada se njegova zemlja raspala.

Tokom festivala bit će prikazani filmovi "Kauboji" Tomislava Mršića, "Projekcije" Zrinka Ogreste, "Nije sve u lovi" Darija Pleića, "Šuti" Lukasa Nole, "Epizoda u životu berača željeza" Danisa Tanovića, "Hitac" Roberta Orhela, "Sa mamom" Faruka Lončarevića, te "Put kestena" Jasmina Durakovića.