|

Mostar: N nedjelju otvaranje muzeja "Stari most"

Mostar: N nedjelju otvaranje muzeja "Stari most"
0
F
FENA
20.7.2006. u 15:45
0
komentara
0

dijeljenja
Mostar: N nedjelju otvaranje muzeja "Stari most"
U Mostaru će se u nedjelju svečano otvoriti muzej posvećen Starom mostu, a stalnu postavku činit će vrijedni eksponati koji su pronađeni tokom arheoloških iskopavanja u vrijeme rekonstrukcije tog mosta.
Kako je saopćeno iz Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara, Muzej je smješten u kuli Tara i proteže se podzemnim hodnicima arheološkog iskopa do Labirint bara.

"Muzej u staroj jezgri koja je pod zaštitom UNESCO-a čini jedinstven ugođaj koji će zasigurno biti zanimljiv onima koji dođu posjetiti Mostar i Hercegovinu i koji žele upoznati kulturu i ovdašnji način života kroz prethodna stoljeća", navodi se u saopćenju.

Osnivanje Muzeja "Stari most" realizirano je kroz talijanski projekt SEENET, i to zahvaljujući suradnji grada Firence, regije Toscana, Ministarstva vanjskih poslova Italije, organizacije UCODEP i Grada Mostara, čijim je sredstvima realiziran taj projekt.

Uporedo s otvaranjem Muzeja, javnosti će biti predstavljena i Galerija "Sava Naimarević", kolekcija slika koju je njegova kćer Ksenija godinama skupljala kao uspomenu na oca i koju je darovala Mostaru 1988. godine. Kolekciju čine 63 umjetnička djela od 17 autora.

Otvaranje Muzeja "Stari most" planirano je za 19, 30 sati.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.