Kultura
0

Mostar: N nedjelju otvaranje muzeja "Stari most"

FENA
U Mostaru će se u nedjelju svečano otvoriti muzej posvećen Starom mostu, a stalnu postavku činit će vrijedni eksponati koji su pronađeni tokom arheoloških iskopavanja u vrijeme rekonstrukcije tog mosta.

Kako je saopćeno iz Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara, Muzej je smješten u kuli Tara i proteže se podzemnim hodnicima arheološkog iskopa do Labirint bara.

"Muzej u staroj jezgri koja je pod zaštitom UNESCO-a čini jedinstven ugođaj koji će zasigurno biti zanimljiv onima koji dođu posjetiti Mostar i Hercegovinu i koji žele upoznati kulturu i ovdašnji način života kroz prethodna stoljeća", navodi se u saopćenju.

Osnivanje Muzeja "Stari most" realizirano je kroz talijanski projekt SEENET, i to zahvaljujući suradnji grada Firence, regije Toscana, Ministarstva vanjskih poslova Italije, organizacije UCODEP i Grada Mostara, čijim je sredstvima realiziran taj projekt.

Uporedo s otvaranjem Muzeja, javnosti će biti predstavljena i Galerija "Sava Naimarević", kolekcija slika koju je njegova kćer Ksenija godinama skupljala kao uspomenu na oca i koju je darovala Mostaru 1988. godine. Kolekciju čine 63 umjetnička djela od 17 autora.

Otvaranje Muzeja "Stari most" planirano je za 19, 30 sati.