Kultura
0

Mostar: Konferencija za novinare u povodu 27. Internacionalnog festivala autorske poetike

FENA
Mostarski teatar mladih (MTM) održao je danas konferenciju za novinare u povodu 27. međunarodnog festivala autorske poetike, koji će biti održan u Mostaru od 18. do 31. augusta.

Po riječima direktora MTM-a Seada Đulića, u sklopu ovog festivala održat će se trinaest radionica i bit će prezentirana tri međunarodna projekta.

"Težište festivala ove je godine na teatarskim radionicama, na edukaciji i na istraživanju umjetnosti glumca kroz ovladavanje brojnim vještinama teatarske umjetnosti i prezentacijama toga rada", kazao je Đulić.

On je istaknuo kako se očekuje veliki broj učesnika te dodao da 90 posto učesnika festivala plaća svoje troškove boravka, dok 80 posto njih učestvuje u finansiranju voditelja radionica.

Đulić je kazao da je ovo vjerovatno posljednji festival, ako se nešto u ovom gradu radikalnije ne promijeni.

[SLIKA]1[/SLIKA] Sejo Đulić

"Evo godinu dana pred nekakav potencijalno budući festival nagovještavamo da je ovo vjerovatno posljednji ovakav festival u Mostaru. Koga treba pitati zašto posljednji, reći ću samo - gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića", kazao je Đulić.

On je dodao da je gradonačelnik Bešlić, kao predlagač budžeta grada, odgovoran za sve što se dešava u ovom gradu te dodao da gradonačelnik ne želi ni razgovarati o ovom festivalu.

Ove će godine, kako je kazao, biti jako malo predstava i to će biti uglavnom predstave MTM-a i predstave prijatelja koji će doći da podrže ideju održavanja ovog festivala.